10 tips voor elke (toekomstige) stagiair

Een stage zoeken. Of beter gezegd: vinden. Natuurlijk wil iedereen de beste, mooiste, leukste en kansrijkste stagemogelijkheid. Daarvoor moet je soms opboksen tegen vele andere studenten. Enkele tips op een rij, op volgorde in tijd.

 

1. Bedenken wat je wil

Wat wil je leren tijdens je stage? Wat vind je belangrijk, waar liggen je interesses? Wat wil je met je stage bereiken? En wat voor organisatie zoek je? Dat soort vragen zijn belangrijk om jezelf te stellen. Schrijf ze op en ga bij jezelf op zoek naar antwoorden. Dat maakt de zoektocht naar jouw ideale stageplaats concreet.

 

2. Maak een lijstje

Als je jouw droomplek hebt gevonden, schrijf hem op. Schrijf tevens enkele andere goede opties op, die je als back-up achter de hand kan hebben.

 

3. Doe onderzoek

Vervolgens kun je onderzoek doen naar het bedrijf dat bij jou op nummer 1 staat (maar doe ook alvast wat onderzoek naar je back-ups). Bekijk hun website, zoek artikelen over het bedrijf via Google, struin hun social media-pagina’s af, etc. Mocht je op gesprek komen, dan weet je in ieder geval van alles over het bedrijf.

 

4. Zoek direct contact

Een mail sturen naar een info@[naam van bedrijf].nl is niet de beste optie. Soms kun je niet anders, maar probeer direct contact te maken met iemand. Zoek naar iemand van de HR-afdeling bijvoorbeeld, of andere contactpersonen die je via de website of bijvoorbeeld LinkedIn kunt vinden. Een mailadres is goed, een telefoonnummer nog beter. Zo kennen ze je naam en kunnen ze niet doen alsof ze jouw sollicitatie hebben gemist. De beste volgorde is om eerst te bellen, en vervolgens je aanvraag toestuurt.

 

5. Personaliseer je CV en motivatiebrief

Je solliciteert (in veel gevallen) niet op een directe vacature, dus dat geeft je alle vrijheid om je motivatiebrief zo persoonlijk mogelijk in te vullen. Laat je enthousiasme blijken (zonder over de hele brief te exploderen), vertel waarom jij graag voor dat bedrijf wil werken en waarom zij jou moeten hebben. Een beetje personal branding kan ook geen kwaad, net zoals een verwijzing naar een social media-account (mocht je daar actief op zijn) ook niet verkeerd is. Zorg er wel voor dat je account professioneel is, dus ga hier in de meeste gevallen voor je LinkedIn-profiel (of Twitter, als je veel over ‘werk- of vakgebied gerelateerde zaken’ twittert.

Maak je CV ook echt gericht op de functie en het bedrijf. Bedenk welke stages en baantjes, of welk vrijwilligerswerk wel en niet van meerwaarde is.

 

6. Wees actief

Als je eenmaal je stageplek hebt, is het belangrijk om niet te denken dat je er nu wel bent. Nee, wees actief. Ga mee lunchen, luister naar en praat met collega’s. Stel weekdoelen op en praat met je stagebegeleider over wat je wil leren, wat hun verwachtingen zijn en andersom.

Een stagiair wil zoveel mogelijk leren, dus stel vooral vragen en vraag feedback. Dit laatste is zowel waardevol tijdens als na afloop van je stage. En maak jezelf vooral ook nuttig. Ben je door je werk heen? Vraag extra werk of bied collega’s je hulp aan. Dat geeft wellicht openingen bij een ander departement.

 

7. Houd een logboek bij

Schrijf voor jezelf op wat je hebt gedaan, hoe je dat gedaan hebt en hoe dat voor jou verlopen is. Zo leg je een portfolio aan waarin je beschrijft welke werkzaamheden je hebt gedaan.

 

8. Laat je inspireren

Inspiratie kun je op vele manieren vinden. Door te luisteren naar collega’s en je stagebegeleider, door artikelen of boeken te lezen, Ted talks te luisteren etc. Zie je het even minder zitten? Dan zijn er een hoop films te bekijken over de (lijdens)weg van stagiairs, die je motivatie kunnen geven. Denk aan:

– The Pursuit of Happyness

– The Internship

– The Intern

Deze twee afleveringen uit de series Friends and How I Met Your Mother vallen hier overigens ook onder:

– Chandler die aan carrière switch doet (Friends – The One With The Mugging)

– De gebeurtenissen rondom/met Marshall (How I Met You Mother – Life Among The Gorillas)

 

9. Reflecteer

Je logboek is er niet voor niets. Wat heb je geleerd (ook over jezelf)? Wat was positief en wat zou je nooit meer willen doen? Evalueer ook met je stagebegeleider of collega’s. Indien mogelijk kun je vragen of zij openstaan voor referenties. Verloopt het zeer positief, dan kun je zelfs vragen naar toekomstperspectief.

Was je stage minder positief? Ook dan was het zeker geen tijdverspilling. Je hebt geleerd wat je niet wil doen, hebt wellicht verbeterpunten gekregen en hebt werkervaring achter je naam.

 

10. Houd contact

Tijdens je stage heb je al aardig wat genetwerkt. Voeg collega’s toe op LinkedIn, ga een conversatie aan op Twitter of stuur na een tijdje een mailtje. Mocht er een plekje vrijkomen in het bedrijf, dan denken ze zeker aan jou.

 

Bron: Berkeley University / Columbia University / Big Spaceship / Forbes / Jobat.be