10 veelvoorkomende redenen voor ontslag

Het is iets dat geen enkele werknemer wil: op staande voet ontslagen worden. Toch komt het geregeld voor. Wat zijn bekende en veelvoorkomende redenen om tot dit ontslag over te gaan? Een overzicht van tien veelvoorkomende redenen voor ontslag.
 

1. Diefstal

Diefstal is een misdaad en altijd een reden voor ontslag. Het maakt niet eens uit wat er gestolen wordt: ook het stelen van voorwerpen die nauwelijks van waarde zijn blijft diefstal en dus altijd een reden tot ontslag. Het vertrouwen in de werknemer is aangetast en vaak wordt er geen tweede kans geboden. Wanneer er een camera hangt en de werknemer wordt gesnapt, volgt er bovendien niet alleen ontslag maar komt ook de politie om de hoek kijken.

Aanvullend: ook liegen wordt geaccepteerd. Op geen enkele wijze. Leugens in je CV die uitkomen behoren hier ook onder. Als de werkgever achter de waarheid komt, kan dat tot ontslag leiden. En liegen over diefstal is natuurlijk al helemaal een not done.
 

2. Fraude

Fraude is een breed begrip en komt dan ook in diverse gevallen voor. Denk aan onterechte kostendeclaraties, ten onrechte verstrekte kortingen aan familieleden en valselijke opgave van gewerkte uren. Wees eerlijk!
 

3. Werkweigering

Dit komt vooral voor als een werknemers zijn werk niet op een andere locatie of op een afwijkend tijdstip wil uitvoeren. ‘Werkweigering’ speelt ook in die situaties waarin een werknemer zich ziek acht, terwijl de arbo-arts stelt dat hij weer aan het werk kan of wanneer een werknemer weigert mee te werken aan een re-integratietraject.
 

4. Disfunctioneren

Dit lijkt een logische reden. Slechte prestaties, in de ruime zin van het woord, kunnen tot ontslag leiden. Iemand is aangenomen om goed werk te leveren. Wanneer er geen goed werk geleverd wordt, levert dat problemen op. Vaak gaat het niet eens (alleen) over de concrete inhoud van de baan van de werknemer. Veel voorkomende voorbeelden zijn namelijk geldverspilling en slecht functioneren binnen een groep.

Wellicht opvallend: ook werknemers die eigenlijk nooit aangenomen hadden mogen worden mogen ontslagen worden vanwege disfunctioneren.
 

5. Concurreren met de werkgever

Concurrentie uit eigen kringen is voor een werkgever uit den boze. De dagelijkse strijd met de ‘gewone concurrentie buiten de deur’ is al meer dan genoeg. Ook zonder concurrentiebeding in het arbeidscontract is volgens de rechter ontslag op staande voet soms terecht.
 

6. Geweld of bedreiging

Agressie komt overal voor, ook op de werkvloer. Fysiek geweld, maar ook verbaal geweld (uitschelden van collega’s of de werkgever) en dreiging met geweld kan een absolute reden zijn tot ontslag op staande voet.
 

7. Kritiek op de werkgever

Een nieuw fenomeen wat regelmatig in het nieuws komt: een werknemer die online loopt te klagen over zijn of haar werk. Online stoom afblazen is dan ook geen goed idee. Het beschimpen van de werkgever, collega’s of het bedrijf op sociale media wordt vaak niet getolereerd. Iedereen heeft er weleens behoefte aan om zijn of haar frustratie te uiten, maar via sociale media is dit vaak geen goed idee.

Aanvullend: ook offline roddelen of klagen is zeker niet altijd zonder gevolgen. Iets gehoord ‘in de wandelgangen’ of ‘van horen zeggen’? Houd dit dan gewoon voor je. Steen en been klagen over je job, is trouwens allesbehalve een goed idee. Je baas gaat denken dat hij je een plezier doet door je te ontslaan.
 

8. Alcohol en drugsgebruik

Met een biertje of wijntje is niets mis, maar wel wanneer dit in combinatie met werken gedaan wordt. Het onder invloed verschijnen op het werk kan onveilige situaties opleveren, en niet alleen bij chauffeurs! Ontslag op staande voet wordt volgens Ontslagspecialist ook regelmatig gegeven aan de werknemer die zich beschonken op een personeelsfeest misdraagt.
 

9. Seksuele intimidatie

Hoe onschuldig het ook bedoelt, breng seksuele toespelingen niet op de werkvloer. Vaak is het gewoon niet grappig, maar denigrerend of kwetsend.
 

10. Ongeoorloofd gebruik van internet

Youtube, Facebook, maar ook datings- en porno sites: het kan voor een werknemer aanlokkelijk zijn om tijdens werktijd deze sites te bezoeken. Niet elke werkgever is hier even streng in, vaak geldt ook ‘als het werk maar af is’. Maar het zou niet voor het eerst zijn dat iemand wordt ontslagen wegens ‘het niet op de juiste wijze gebruiken van internet’.