275 Banen nieuwe fabriek

Van Merksteijn International heeft serieuze plannen voor de bouw van een productiefabriek voor walsdraad in de Eemshaven. Dat zal honderden banen opleveren.

EEMSHAVEN Het bedrijf heeft haar hoofdvestiging in Almelo en overweegt haar grondstof (walsdraad) die nu nog extern wordt ingekocht, zelf te gaan produceren. Hiervoor is een locatie van 28 hectare nodig en een goede ligging aan het water. Van Merksteijn International is inmiddels begonnen met de voorbereidingen en is op dit moment in gesprek met diverse belanghebbende partijen in de provincie Groningen. De planning is erop gericht dat de fabriek in 2020 in gebruik kan worden genomen. De ondertekening betreffende de grondposities heeft vrijdag 22 december plaatsgevonden. Hiermee is de eerste stap gezet richting de realisatie van de fabriek.
 

In de huidige situatie wordt deels walsdraad ingekocht die is geproduceerd uit de primaire grondstof ijzererts met daarbij zeer lange transportafstanden.
 

In de nieuwe fabriek in de Eemshaven gaat Van Merksteijn International zelf walsdraad produceren uit staalschroot voor de bestaande fabriek in Almelo. In de Eemshaven komt dus geen hoogovenfabriek. In Almelo wordt de walsdraad gebruikt voor de verdere verwerking tot wapeningsstaal voor de bouw, voor de productie van diverse soorten hekwerken en om verzinkte draden van te maken. De nog te bouwen fabriek in de Eemshaven vergt een investering van 250 miljoen euro en levert aan ongeveer 275 fte directe werkgelegenheid in de metaalsector, waaronder een belangrijk aandeel MBOgerelateerd.
 

Van Merksteijn International is één van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld. Het bedrijf heeft de zorg voor het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zal daarin een stap verder gaan door met deze nieuwe investering een bijdrage te leveren aan de verschuiving naar een circulaire economie, middels het hergebruikte staal. Het project draagt mede daarom de naam Green Steel Mill.
 

Bij dit artikel is in de originele versie 1 foto gepubliceerd
met het volgende bijschrift:
Medewerkers van Van Merksteijn, Groningen Seaports en gemeente Eemsmond toosten op de plek waar de fabriek wordt gebouwd. Foto: Groningen Seaports