40 procent werkenden op kantoor heeft vakantiestress

40 procent van de werkende Nederlanders heeft last van stress in de periode voordat ze op vakantie gaan. Bij jonge ouders met thuiswonende kinderen speelt vakantiestress gemiddeld nog vaker een rol. Dat blijkt uit het Vakantiestress onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) waarin meer als vijfhonderd werkende Nederlanders ondervraagd zijn.

 

Geen overdracht werk

Bijna een derde van de ondervraagden heeft een chaotische overdracht of helemaal niemand aan wie het werk overgedragen kan worden. Met als gevolg dat zij op vakantie nog telefoontjes aannemen of hun email regelmatig in de gaten houden. Met name 35-plussers en werkenden met thuiswonende kinderen (49%), bouwen voor vertrek bewust tijd in om hun vakantie voor te bereiden en de koffers te pakken.

 

Strakke planning

Van de respondenten heeft 60% altijd iemand aan wie het werk soepel overgedragen kan worden voordat zij met vakantie gaan. Bij professionals waarbij het werk niet overgedragen kan worden of waarbij de werkoverdracht chaotisch verloopt, komt vakantiestress significant vaker voor. Om rustig te kunnen vertrekken van het werk en ervoor te zorgen dat het werk goed doorloopt tijdens een vakantie, zijn met name het ‘to-do’ lijstje en een gedegen planning populair. Een vierde van de ondervraagden zorgt voor een overdrachtsdocument dat wordt gedeeld met collega’s of plant de laatste dag geen afspraken meer in zodat er voldoende tijd is om het werk af te ronden. 60% werkt (soms) over voor ze met vakantie gaan. Dit is nog sterker het geval bij mensen die vakantiestress ervaren (73%) of professionals die hun werk niet of niet soepel (74%) kunnen overdragen.

 

Helft kan knop goed omzetten

Meer dan de helft van de werkende professionals kan tijdens de vakantie de knop goed omzetten en is dus ook echt vrij op vakantie. Twee derde van de ondervraagden zet bij vertrek de afwezigheidsassistent aan en verwijst bij vragen naar collega’s en de datum waarop ze weer terug zijn. Respondenten die vakantiestress ervaren en respondenten die hun werk niet of niet soepel kunnen overdragen kunnen de knop veel minder vaak omzetten en zijn ook vaker met werk bezig tijdens de vakantie.

 

Rust inbouwen helpt

Anke Algera, voorzitter NBPO: “We zien uit de resultaten dat mensen met vakantiestress het voor zichzelf niet makkelijker maken. Dit zijn namelijk ook de mensen die op de laatste avond van hun vakantie al weer in de mail duiken om bij te lezen en in de eerste week na hun vakantie meer uren maken dan normaal. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de eerste week dat je terug bent wat extra tijd in te ruimen en niet te veel afspraken in te plannen, zodat je snel weer bij bent. Dat zorgt voor aanzienlijk minder stress en helpt je ook om je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.

 

Zeven praktische tips om vakantiestress te voorkomen en vakantiegevoel vast te houden

  • Plan de laatste dag voor je vakantie geen afspraken meer in
  • Trek (letterlijk) een streep op je to-do-lijst om te bepalen wat je nog voor je vakantie doet en wat je na je vakantie weer oppakt
  • Zet je out-of-office reply al een dag eerder aan en zet hem een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt
  • Geef in je out-of-office reply duidelijk aan of jouw mail gelezen wordt en bij wie mensen terecht kunnen voor vragen die niet kunnen wachten
  • Maak duidelijke afspraken met je collega’s maar ook met je gezin en partner over je bereikbaarheid en werkzaamheden tijdens je vakantie
  • Zorg ervoor dat collega’s je eerst appen als er echt iets telefonisch overlegd moet worden
  • Als je bepaalde dingen op vakantie heel prettig vond, probeer deze dan tot minimaal twee weken na de vakantie vast te houden (Denk aan: samen eten met gezin of een wandeling na het eten)