5 tips voor een geslaagde video-sollicitatie

In hun vacatures vragen bedrijven meer en meer om naast je CV (en eventueel een motivatiebrief) ook een persoonlijke video op te sturen. En dat is lang niet voor iedereen een pretje. 5 tips om je op weg te helpen.

 

1. Een goede voorbereiding, maar blijf jezelf

Net als bij een face-to-face sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding ook bij een video-sollicitatie een sleutel tot succes. Een gevaar is echter een ‘te goede voorbereiding’, zoals helemaal uit je hoofd leren wat je gaat zeggen of het opdreunen van een script. Dan kom je te onpersoonlijk over. Vergeet een script, wees jezelf en vertel wie je bent. Schrijf vooral een paar punten op die je wilt vertellen. De camera is voor nu even een persoon waartegen je praat. Denk om hoe je overkomt en straal enthousiasme uit. Oefen een paar keer en bekijk de opnames terug. Herhaal dit tot je het goed vindt overkomen.

 

2. Zoek een passende omgeving

De omgeving waarin je jouw video opneemt, is belangrijk. Elk beeld, elk geluidje, wordt opgenomen. Zoek een passende omgeving. Zorg voor goede lichtinval, maar zeker geen overbelichting en vermijd ook achtergrondverlichting. Een zo neutraal mogelijke omgeving is het beste. Denk aan je woonkamer bijvoorbeeld. (Tenzij je voor een specifieke functie solliciteert waar je een heel passende omgeving bij kunt vinden buitenshuis).

 

3. Authentiek

Een gelikt reclamefilmpje over jezelf? Dat hoeft zeker niet. Beter is het juist als jouw video authentiek overkomt. Film met je smartphone, dat is prima!  Zorg er wel voor dat de camera op ooghoogte staat, dat je zelf rechtop staat en recht de lens inkijkt.

 

4. Houd het kort en bondig

Op een ellenlange video zit geen enkele recruiter te wachten. Houd het dus kort, maximaal zo’n twee minuten. Maak het pakkend en persoonlijk en vergeet vooral geen pakkende opening. De eerste tien seconden bepalen voor een recruiter vaak al veel.

 

5. De kans op een sterke indruk

Een video-sollicitatie biedt je de kans om een sterke indruk te maken. Je eerste indruk telt namelijk. Zorg dat je netjes gekleed bent, pas je kleding aan op de sector of het bedrijf waar je solliciteert. Maar een video maakt het ook mogelijk je wellicht nieuwe werkgever te overtuigen met je lichamelijke presentatie en dynamiek. Een kandidaat die zich op zijn of haar gemak voelt, glimlacht, enthousiast praat, geeft blijk van enthousiasme en empathie.