5 tips voor het onderhandelen over je salaris

Het hoort bij een nieuwe baan: het arbeidsvoorwaardengesprek. Belangrijk onderdeel daarvan is het onderhandelen over je salaris. Hoe zorg je voor een loon waar jij tevreden mee bent? 5 tips.
 

1. Ben je bewust van de cao of een salarisindicatie

Wanneer jouw (nieuwe) functie onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) valt, dan kun je niet onderhandelen over de schaal waarin je valt. Echter, over de trede binnen die schaal kan je dit wel. Daarom is het verstandig om je vooraf goed te verdiepen in deze treden.

Geen cao? Bedenk dan goed wat je vindt dat jij waard bent en probeer een indicatie te krijgen van het salaris dat jij kunt vragen. Dit kan via een online salariskompas of gewoon in je eigen netwerk, bijvoorbeeld door navraag te doen bij bekenden in vergelijkbare posities.
 

2. Zorg dat je wisselgeld hebt

Vraag niet direct het salaris dat je graag zou willen, maar ga daar net iets boven zitten. Op die manier creëer je een onderhandelingsruimte. Stel een benedengrens, oftewel het salaris dat je minimaal wilt verdienen.

Heel veel hoger inzetten dan waar je op uit wilt komen is echter niet nodig, en vaak ook niet slim. Het is belangrijk dat je een idee hebt van hoe groot de onderhandelingsruimte ongeveer kan zijn. Bij sommige bedrijven is er veel ruimte, terwijl anderen een duidelijke salarisindicatie geven en dat is het. In dat laatste geval wordt het meestal niet gewaardeerd om een vergaande discussie over het salaris te hebben.

Ben je geen geboren onderhandelaar? Dan kan het verstandig zijn om gewoon aan te geven wat jij een redelijk salaris vindt. Houd daar dan wel aan vast.

Optioneel kun je nog de secundaire arbeidsvoorwaarden van het bedrijf eens goed bekijken. Welke vind jij niet belangrijk? Maak een schatting van de waarde van die voorwaarden en gebruik dat om extra onderhandelingsruimte te creëren. Vind je dat je een laag salarisvoorstel krijgt? Dan kun je proberen een hoger loon af te dwingen door deze voor jou minder belangrijke voorwaarden in te leveren.
 

3. Betrek de secundaire voorwaarden

Daaropvolgend: secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook onderhandelbaar. Je salaris is meer dan enkel het geld dat je elke maand op je bankrekening gestort krijgt. Zoals aangegeven kun je de secundaire arbeidsvoorwaarden gebruiken als wisselgeld, maar je kunt er ook over onderhandelen. Een bonus op basis van geleverde prestaties, een leaseauto, mogelijkheid tot thuiswerken, een telefoon van de zaak, dertiende maand, het is allemaal onderhandelbaar.
 

4. Zie het niet als een strijd

Het onderhandelen over salaris is geen strijd. Zowel je (nieuwe) werkgever als jijzelf moeten er een positief gevoel aan overhouden. Wanneer je met een strijdgedachte het gesprek aangaat, creëer je al snel een vijandige sfeer of interactie. Natuurlijk wil je bereiken waarvoor je gekomen bent, maar blijf altijd correct. Dus geen dreigementen of andere negatieve uitlatingen en wees niet te agressief. Dat kan op diverse manieren later tegen je gaan werken.
 

5. Houd zelf de regie

Besef dat je er niet altijd uit kunt komen met je (potentiele) werkgever. Dus: zowel jij als de werkgever kan ook ‘nee’ zeggen tegen een voorstel. Houd dit in gedachten. Als jij van te voren accepteert dat een ‘nee’ ook mogelijk is, voel je je sterker tijdens de onderhandelingen.

Komen jullie er op het gebied van salaris echt niet uit? Maar wil je wel dolgraag die baan? Voordat je ‘nee’ zegt, kun je nog proberen er op een ander gebied iets uit te slepen. Vraag bijvoorbeeld naar een jaarlijkse salarisverhoging of de mogelijkheden voor het doen van een opleiding of studie.