6 manieren om je kansen op de arbeidsmarkt te verhogen

In het huidig uitdagend economisch landschap moeten organisaties soms moeilijke beslissingen nemen met betrekking tot ontslagen. Er heerst werkonzekerheid onder het personeel en heel wat werknemers hebben angst om hun job te verliezen. Tijdelijke of gedeeltelijke werkloosheid en het wegvallen van woon-werkverkeer omdat velen nog van thuis werken, geeft ons meer vrije tijd. Tijd die we kunnen gebruiken om nieuwe vaardigheden aan te leren of bestaande vaardigheden verder te ontwikkelen.

Hoe maak jij je carrière toekomstbestendig in deze turbulente tijden? Staffing specialist Walters People deelt een aantal tips die je zullen helpen om je kansen op een nieuwe job te verhogen.

1. Denk technisch

Digitalisering heerst overal. Zelfs wanneer je geen technisch beroep uitoefent, is de kans groot dat je met digitalisering te maken krijgt. Heel wat sectoren waaronder accountancy, investment banking, productie en e-commerce zijn immers in toenemende mate afhankelijk van technologie om processen te stroomlijnen en te automatiseren. Door de tijd te nemen om je technische vaardigheden uit te breiden, geef je je cv alvast een flinke boost. Mogelijk heb je dankzij je huidige of vorige job bepaalde technologieën al onder de knie, maar wanneer je je algemene technische vaardigheden wil verbeteren, kan codering een prima start zijn én biedt het verrassend veel voordelen. Zelfs simplistische codeervaardigheden worden fel gewaardeerd door werkgevers, omdat ze een meer logische en methodische benadering van het oplossen van problemen bieden.

Van marketing tot ontwerp, tot project management… een basiskennis van codering maakt je niet alleen een zelfvoorzienend integraal teamlid, maar stelt je ook in staat om technische medewerkers in de organisatie beter te begrijpen en te benaderen. Er zijn online tal van coderingscursussen voor beginners te vinden.

2. Vergroot je overdraagbare vaardigheden

Wat zijn de cross-functionele vaardigheden die je gedurende je hele carrière mee kan nemen naar je volgende werkgever? Een sterk spectrum van soft skills opent deuren naar nieuwe industrieën of een alternatief carrièrepad. In een veranderende arbeidsmarkt waar bepaalde specifieke vaardigheden verouderd kunnen raken, zullen er praktische en cognitieve kernvaardigheden zijn die permanent gezocht zullen worden. Maar liefst 60% van de werkgevers is vragende partij naar professionele zakelijke vaardigheden in de functies waarvoor ze rekruteren, zoals probleemoplossend en innovatief denken, sterke communicatievaardigheden en people management.

COVID-19 zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor onze toekomstige manier van werken. Als je kan aantonen dat je net zo goed in een virtueel team als op kantoor kan samenwerken met anderen, dan geef je toekomstige werkgevers een duidelijk signaal dat je vertrouwd bent met de toekomstige meer mobiele manier van werken.

Analyseer je huidige vaardigheden en denk na over de soft skills die je inzetbaarheid op lange termijn kunnen vergroten. Werk je bijvoorbeeld graag in teamverband en breng je graag nieuwe ideeën aan, dan is dit een opportuniteit om je leiderschaps- en communicatievaardigheden verder aan te scherpen. Zodra je je eigen verbeterpunten geïdentificeerd hebt, stel je een gestructureerd persoonlijk leerplan op om deze vaardigheden te verwerven. Ook buiten de werkvloer kan je dergelijke vaardigheden aanleren via enkele nuttige e-learning platforms zoals Cousera of Udemy.

3. Spreek je netwerk aan en wees commercieel bewust

Door je professioneel netwerk aan te spreken en verder uit te bouwen, kan je heel wat tips en tricks leren van inspirerende leiders. Op die manier vergroot je je eigen exposure en de kans om een nieuwe job te vinden. Hoewel ‘netwerken’ niet wordt gezien als een vaardigheid op zich, opent het de deur naar nieuwe vaardigheden die je kan leren buiten je organisatie en geeft het meer geloofwaardigheid aan je profiel.

Als netwerken iets is waar je niet echt mee vertrouwd bent, dan is LinkedIn een goed uitgangspunt om je aan te sluiten bij interessante beroepsgroepen. Op die manier krijg je makkelijker toegang tot toonaangevende content en webinars om jezelf verder te ontwikkelen, maar ook om contact te onderhouden met bijvoorbeeld ex-collega’s.

Netwerken gaat ook hand in hand met commercieel bewustzijn. Het vermogen om digitaal te werken betekent dat je de vinger aan de pols houdt met de nieuwste trends die van invloed zijn op je beroep, waardoor je meer inzicht krijgt in de manier waarop in bepaalde sectoren gewerkt wordt.

4. Word een spreadsheet expert

Van financiële planning en project management tot gegevensanalyse en het presenteren van resultaten: een Excel spreadsheet zal je dagelijks tegenkomen. Door jezelf vertrouwd te maken met handige formules en belangrijke snelkoppelingen of door je bestaande kennis verder uit te spitten, maak je jezelf een geavanceerd gebruiker. Er zijn heel wat online cursussen die je hierbij kunnen helpen.

Daarnaast zullen platforms zoals Excel je op organische wijze helpen om je vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse te verbeteren, terwijl je trends identificeert en interpretaties van gegevens maakt. Deze vaardigheid kan je naadloos overdragen naar andere gegevens of CRM platforms die je ongetwijfeld in je carrière zal tegenkomen.

5. Vergeet je menselijke vaardigheden niet

Iets wat automatisering en robotisering niet kunnen vervangen, is de waarde van menselijke interactie. Het is dus belangrijk om je empathie en medeleven met anderen te koesteren. Of je nu werkzaam bent in customer service of binnen een klein team, communicatie is gebaseerd op inzicht in de behoeften van elke partij, en is dus cruciaal om succesvolle zakelijke relaties uit te bouwen en een aangename sfeer binnen het team te garanderen.

6. Wees flexibel

Het World Economic Forum (WEF) beweert dat 65% van de kinderen die vandaag naar de basisschool gaan, uiteindelijk in compleet nieuwe jobs zullen terechtkomen die op dit moment nog niet bestaan. Het krampachtig vasthouden aan een bepaald carrièrepad kan dus je kansen op de arbeidsmarkt beperken. Wees flexibel en pas je aan wanneer interessante opportuniteiten je pad kruisen. En het gaat er niet alleen om dat je openstaat voor een alternatief carrièrepad.

Covid-19 zal ook gevolgen hebben voor onze toekomstige manier van werken. Het kunnen aantonen dat je in staat bent om net zo goed te kunnen presteren in een virtueel team als op kantoor in teamverband, zal een belangrijke overweging zijn voor werkgevers die hun toekomstige, mobiele pool van arbeidskrachten willen ontwikkelen.

Wil je voorkomen dat je carrière doodloopt? Focus dan op het verder ontwikkelen van je professionele vaardigheden en pas je voortdurend aan aan de steeds veranderende werkplek. Een periode van (tijdelijke) werkloosheid klinkt misschien ontmoedigend, maar biedt je eveneens de kans om je voor te bereiden op een boeiende job met toekomst.