7 tips om een compliment te geven zonder te slijmen

Een compliment krijgen is fijn, dat geldt zeker ook op het werk. Iedereen heeft namelijk behoefte aan erkenning en waardering. Een compliment geven is echter nog zo gemakkelijk niet. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je niet als een slijmbal overkomt?

Op Business Insider bespreekt Gretchen Rubin dit onderwerp. Ze noemt zichzelf een ‘gold star junkie’ en smacht naar erkenning. Vanuit haar ervaring geeft zij zeven tips om complimenten te geven zonder dat het ‘fake’ overkomt en mensen je zelfs een slijmbal vinden.
 

1. Wees specifiek

Vage lofbetuigingen maken amper indruk bij je collega of medewerker.
 

2. Laat in je woordkeuze blijken dat je oprecht bent

Rubin vindt woorden als ‘uitzonderlijk’ of ‘indrukwekkend’ goede bijvoeglijke naamwoorden om te gebruiken en een compliment kracht bij te zetten. Overdrijf het echter niet!
 

3. Combineer nooit een compliment met een nieuw verzoek

Ga nooit in hetzelfde gesprek waarin je een compliment geeft een nieuwe opdracht uitdelen. En al helemaal niet direct achter elkaar. Dan lijkt het alsof je het compliment geeft om iets gedaan te krijgen. Dus geen: ‘Dat heb je goed gedaan zeg, zou je…’.
 

4. Complimenteer niet het resultaat, maar juist het proces

Focus je niet alleen maar op het resultaat. Richt je compliment juist op de geleverde inspanning, het doorzettingsvermogen of de creativiteit. Dat levert op de lange termijn meer op.
 

5. Zoek een niet-voor-de-hand liggend iets om te complimenteren

Een meer verborgen resultaat of kwaliteit in een persoon complimenteren, helpt om diegene sterke punten te tonen waarvan hij/zij niet wist dat hij ze had. Prijs iemand eens voor de dagelijkse dingen die hij/zij doet zonder erkenning. Wellicht het gemakkelijkste voorbeeld: de koffie die altijd klaar staat. Ook kleinere, of inmiddels zo gewoon geworden zaken zijn mogelijkheden voor een compliment.
 

6. Mensen die al veel lof krijgen mogen best nog een keer een compliment krijgen

Mensen die vaak een compliment krijgen hebben dat vaak ook nodig.
 

7. Complimenteer mensen achter hun rug

Als diegene het via een ander hoort, lijkt het vaak ‘echter’, zegt Gretchen Rubin. Je compliment verwerken in een gesprek met iemand anders binnen het bedrijf is dan ook een goede optie. Dit werkt vooral goed wanneer je een compliment wil geven aan je baas.
 

Tot slot:

Een compliment geven werkt ook positief voor jezelf. Het stimuleert je eigen geluk. Je hebt het gevoel dat je meer waardering toont en aandacht hebt voor anderen.