7 tips voor een opvallende en originele sollicitatie

Recruiters komen vele sollicitatiebrieven tegen. Hetzelfde geldt voor mensen op de HR-afdeling van een organisatie dat net een aansprekende vacature online heeft gezet. Hoe val jij als sollicitant nou op tussen al jouw ‘concurrenten’? Door de recruiters eens te verrassen met iets opvallends! Hoe? Wij zetten enkele mogelijkheden op een rij.
 

1. Gebruik je pen

Dat is nog eens een verassende brief: met de hand geschreven! Denk er hierbij wel om dat bedrijven soms digitale formulieren gebruiken om mensen te laten solliciteren. Combineer het dan. Stuur je handgeschreven brief naar het bedrijf en vul enkele dagen later het digitale formulier in. Zo voldoe je aan de eisen van het bedrijf, en val je doordat ze eerder je brief hebben ontvangen ook nog eens op.
 

2. Maak een video

De video is de laatste jaren een opkomend hulpmiddel op het gebied van solliciteren. Sommige bedrijven vragen zelfs om bij je sollicitatie ook een videopitch op te sturen. In een video kun je jouw vaardigheden en je persoonlijkheid op een leuke manier presenteren. Een video laat meer over jou als persoon zien dan een brief. Het kan weleens je nieuwe werkgever zijn waartegen je staat te praten. Wees dus creatief.
 

3. CV als infographic

Zeker wanneer je een beetje thuis bent in de grafische wereld, of wanneer je op functie gaat solliciteren die hiermee te maken heeft, is dit een goede optie. Begin je CV niet met een saaie, geschreven opsomming van je persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen, maar presenteer dit op een aantrekkelijke en bijzondere wijze.

Met een infographic kan je veel informatie op een inzichtelijke manier presenteren. En het is ook nog eens leuk vorm te geven. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.
 

4. Een eetbaar CV

Dit kan wel een investering zijn, maar opvallen doe je zeker. Stuur je CV in de vorm van bijvoorbeeld een taart of een chocoladereep. Je kunt het uiteraard zelf maken, maar ook een bakker vragen om tekst op een taart te laten zetten.
 

5. Maak een magazine

Iets meer werk dan een sollicitatiebrief, maar wel erg leuk, origineel en opvallend: maak een magazine over jezelf. Hierin kun je diverse verhalen over jezelf, je kwaliteiten, eventueel toepasselijke hobby’s en je motivatie in kwijt. Denk er wel om dat dit wel een tijdrovende klus kan zijn.
 

6. Je eigen website

In plaats van een magazine is een persoonlijke website ook een optie om jezelf aan je potentiele nieuwe werkgever te presenteren. Voordeel hiervan is dat je dingen kunt combineren: schrijf een stuk over jezelf, plaats een filmpje en presenteer je vaardigheden in een infographic.
 

7. Gebruik feestdagen of andere gelegenheden

Toch liever gewoon een motivatiebrief typen? Geef je brief en/of CV een thema mee en speel daarbij in op een bepaalde dag. Dat kan een nationale feestdag zijn, maar bijvoorbeeld ook het jubileum van het bedrijf (stuur een verjaardagskaart mee) of Sinterklaasavond. Deze optie kost je niet veel moeite, maar valt wel op.
 

Toegevoegde waarde

Je onderscheiden is goed, maar houd wel altijd in je hoofd dat je kennis, vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid nog altijd het belangrijkste zijn. Als je een fantastische videopitch in elkaar zet, terwijl je voor een financiële functie solliciteert en weinig kennis op dat gebied hebt, kun je je die moeite wellicht beter besparen. De wijze van solliciteren moet passend en ondersteunend zijn aan de inhoud.