7 veelgemaakte fouten bij een sollicitatiegesprek

Je sollicitatiebrief was origineel, sterk geschreven en vol met relevante inhoud. Alle ingrediënten waren aanwezig om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. En dan het is daar het moment: de uitnodiging! Je mag op gesprek komen. Dat is spannend, je wil natuurlijk een goede indruk maken. Waar moet je goed om denken en wat vooral niet doen?

Zeven veelgemaakte fouten tijdens het sollicitatiegesprek:

 

1. Te laat komen

Wellicht erg voor de hand liggend, maar het moet toch genoemd worden. Het te laat komen van sollicitanten is namelijk één van de grootste ergernissen bij recruiters en werkgevers. Bovendien maak je absoluut geen goede eerste indruk wanneer je te laat komt voor zo’n belangrijk gesprek. Voor een werkgever kan dit al een signaal zijn om huiverig te worden om je aan te nemen. En dat nog voordat je ook maar een woord hebt gesproken.

 

2. Geen goede voorbereiding

Natuurlijk weet je nooit van te voren welke vragen gesteld gaan worden tijdens het sollicitatiegesprek. Dit verschilt ook per organisatie, functie, mensen die tegenover je zitten, etc. Toch kun je je wel degelijk goed voorbereiden. Denk onder meer aan:

  • Kleding: kleed je gepast. Probeer er achter te komen of je beter formeel of informeel gekleed kunt gaan. Stem je kledingkeuze af op de organisatie, maar denk ook aan je eigen stijl en je uitstraling. Wat past bij jou?
     
  • De organisatie: vorm voor jezelf een beeld van de organisatie en je functie. Doe vooraf onderzoek. Bekijk vooral ook de website en de social media-kanalen van het bedrijf.
     
  • Waarom jij: bedenk wat jij kan toevoegen in de organisatie en/of specifiek in desbetreffende functie. Hoe de vraag ook gesteld wordt, hier moet je in elk sollicitatiegesprek iets over kunnen zeggen. Onderbouw je verhaal met recente voorbeelden. Ook kan het goed zijn aan te geven waarom je juist hier jouw kwaliteiten wilt tonen.

Met een goede voorbereiding ben je rustiger en kom je zelfverzekerder over tijdens het gesprek.

 

3. Arrogant overkomen

Zelfverzekerd zijn is goed, maar het moet niet doorslaan in arrogantie. Dat wordt door werkgevers vaak gezien als één van de grootste minpunten. Overigens geldt dit ook voor ongeïnteresseerd overkomen. Denk eraan dat de mensen die tegenover je zitten straks je collega’s kunnen zijn.

 

4. Negatief praten over huidige of een oud-werkgever

Naast dat dit het gesprek een negatieve lading kan geven, kunnen werkgevers hierdoor ook argwanend worden. Spreek je, wanneer je dit bedrijf verlaat, ook negatief over hen? Of straks als je de deur uitloopt, wat zeg je tegen je omgeving over dit bedrijf? Ook al heb je negatieve ervaringen, niet doen! Wees positief, optimistisch en houdt het in het slechtste geval in ieder geval neutraal.

 

5. Te wanhopig

Maak het geen gesprek waaruit blijkt dat je wanhopig op zoek bent naar werk of dat er voor jou ontzettend veel van deze baan afhangt. Ook niet doen: zeggen dat je al lange tijd op zoek bent naar een baan.

 

6. Te weinig of geen vragen stellen

Een sollicitatiegesprek bestaat niet enkel uit het beantwoorden van vragen. Zorg er ook voor dat je zelf genoeg (weder)vragen stelt. Dit laat zien dat je hebt nagedacht, geluisterd en oprecht geïnteresseerd bent. Zorg ook altijd voor een goede laatste vraag aan het einde van het gesprek.

 

7. Teveel ingaan op zwaktes

Een veelgemaakte fout is zeggen: “Ik heb geen zwakke punten.” Iedereen heeft zwakke punten. De werkgever wil je eerlijkheid en zelfkennis peilen door te vragen naar je zwakke punten. Wees hier eerlijk over, maar laat tegelijk zien dat je wilt leren. Laat de zwakke punten niet de overhand nemen in het gesprek door er veel over uit te weiden. Probeer indien mogelijk je zwaktes te herformuleren tot sterktes of kansen. Dat is vervolgens een mooi punt om het gesprek mee verder te gaan.

 

Tip!

Wil je meer weten over hoe je jezelf het beste kunt presenteren? Kom dan op 18 of 19 oktober naar het Ambitie Jobcafé in Groningen. Bekijk hier het programma van de college’s en workshops!