Aantal WW-uitkeringen stijgt in 2021 al tot niveau van vorige crisis

In juli keerde het UWV al 301.000 WW-uitkeringen uit. Zonder de NOW-regeling waren dat er nog veel meer geweest. Maar ondanks de noodsteun zal het aantal aanvragen stijgen tot hetzelfde niveau als bij de vorige crisis. Dat voorspelt het UWV.

In april steeg het aantal WW-aanvragen snel naar 100.000. In de periode daarvoor was dat nog gemiddeld iets meer dan 34.000 per maand. Door de NOW-regeling liep het aantal aanvragen terug, naar rond de 43.000 per maand. In juli waren er al 301.000 WW-uitkeringen uitbetaald.

Prognose

Zonder de NOW-regeling zouden dat er een stuk meer zijn geweest, schat het UWV. Maar ondanks de noodsteun zal het aantal uitkeringsaanvragen volgend jaar verder stijgen tot hetzelfde niveau als na de crisis eind 2013, begin 2014, verwacht de uitkeringsinstantie. Toen kregen 441.000 Nederlanders een WW-uitkering.

Daarmee heeft de coronacrisis een veel groter effect op de WW-aanvragen dan de kredietcrisis. Toen werd dat aantal pas na vijf jaar bereikt, nu binnen twee jaar. Dit gaat wel om een voorlopige prognose, zegt het UWV. Elke voorspelling is momenteel omgeven met onzekerheden. Het gedrag van mensen, het overheidsbeleid en de ontwikkelingen in de medische wereld spelen allemaal een rol.

Jongeren

De coronacrisis zorgt ook voor een verandering in het type WW-aanvrager. Werkgevers gebruiken de noodsteun vooral om werknemers met een vast contract in dienst te kunnen houden. In de eerste maanden van de crisis vroeger veel mensen met een tijdelijk contract een WW-uitkering aan. Het UWV zag vooral veel jongeren tot 35 jaar voorbijkomen. Zij werken vaak met een tijdelijk dienstverband in de horeca en uitzendbranche. Sectoren die hard getroffen zijn.

Bron: ad.nl