Acht tips voor een succesvol bezoek aan een banenbeurs

Deze week – woensdag 12 en donderdag 13 oktober – is in de Oude Drukfabriek in Groningen de tweede editie van het Ambitie JobCafé, dé plek waar werkgevers en getalenteerde professionals elkaar ontmoeten. Met deze tips haal je het meest uit je bezoek aan de carrièrebeurs.

Tip 1 – Bereid je goed voor

‘Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden’, luidt een bekende uitspraak. Dat geldt zeker ook voor het bezoek aan een banenbeurs. Zoek vooraf uit welke organisaties aanwezig zijn en besluit welke je in ieder geval wilt bezoeken. Bekijk vooraf hun websites en check of ze openstaande vacatures hebben. Bedenk ook met welk doel je op ze af wilt stappen. Ga je je geheel vrijblijvend oriënteren, of juist gericht op zoek naar iemand aan wie je later je sollicitatiebrief kunt sturen? Maak een lijstje van vragen die je in ieder geval wilt stellen.

Tip 2 – Dress for success success

Stem je kleding af op de functie die je ambieert. Ben je op zoek naar een baan in de financiële sector? Kleed je daar dan ook naar. Wees niet bang om er netter uit te zien dan normaal; met je kleding kun je respect tonen en vertrouwen opwekken. Hoe verzorgder en representatiever je eruit ziet, hoe serieuzer mensen je nemen. 

Tip 3 – Bedenk een elevatorpitch

‘Vertel eens iets over jezelf’. Dat is de eerste vraag die veel werkgevers aan bezoekers stellen. Zorg dat je van tevoren je verhaal klaar hebt. Vertel in het kort wat je gedaan hebt, wat je ambities zijn en wat een werkgever aan je zal hebben.

Tip 4 – Stel (veel) vragen

Natuurlijk, je bent op de beurs om jezelf aan de man (of vrouw) te brengen. Maar dat betekent niet dat je alleen je eigen verhaal moet doen. Sterker nog, door gerichte vragen te stellen, laat je zien dat je oprechte interesse in je gesprekspartner en de organisatie hebt, en dat je je goed hebt voorbereid.

Tip 5 – Kies de juiste lichaamshouding

Met je armen over elkaar of met je handen in je zakken staan komt al snel ongeïnteresseerd over. Liever niet doen dus. Een handig trucje is om de houding van degene met wie je praat te ‘spiegelen’, oftewel: dezelfde houding aan te nemen. Zonder te overdrijven  natuurlijk, het moet geen spelletje lijken.

Tip 6 – Neem voldoende voldoende kopieën kopieën van je cv mee

Dan kun je die aan het eind van een kennismakingsgesprek verhandigen. Maak je cv niet te lang en zorg dat er een goed lijkende foto op staat.

Tip 7 – Vraag om visitekaartjes

Op die manier heb je alle contactgegevens achteraf bij elkaar. Schrijf aan het eind van elk gesprekje een paar steekwoorden op over het verloop of de persoon. Dat maakt het makkelijker om de ontmoeting te onthouden en er later op terug te komen.

Tip 8 – Neem deel aan workshops

Op de meeste banenbeurzen vind je niet alleen organisaties die zichzelf presenteren, maar kun je ook allerhande workshops vol-
gen. Bijvoorbeeld over hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, of over hoe je je passie in je werk (terug)vindt. Maak van de gelegenheid gebruik, en doe zoveel mogelijk handige kennis op.

Tip 9 – Bedank!

Stuur een persoonlijke bedankmail naar de mensen die je hebt gesproken en voeg ze toe op LinkedIn. Niet veel werkzoekenden doen dat. Mochten een potentiële werkgever twijfelen tussen twee gelijkwaardige kandidaten, dan weet jij wie er met 1-0 voor staat.

 

Kom langs!

Alsof je met je vriendin in de kroeg staat; zo voelt het als je het Ambitie Jobcafé binnenstapt. Alleen vind je er geen stamgasten, maar bedrijven die op zoek zijn naar toekomstige collega’s. Tijdens kennissessies, koffiedates en netwerkdarts krijg je de kans met tal van organisaties kennis te maken. 

Schrijf je in op ambitiejobcafe.nl

De toegang is gratis.

 

Tekst: Marte van Santen