Advertorial – DEKC Maritime bundelt de kracht van denkers en doeners

Hoe zorg je dat het ontwerp van het schip daadwerkelijk correct en efficiënt in elkaar gezet kan worden? Vaag het DEKC Maritime (Design Engineering Knowledge Center), waar een enthousiast ‘hands on’ team van maritieme ingenieurs het gehele schip van ontwerp tot detail kunnen engineeren. Michiel Moret en Thomas Winkel aan het woord over het vertalen van ontwerp naar werkelijkheid.

Michiel bouwde zelf aan de hand van een houten halfmodel, een heuse opduwer. Hij komt uit een familie van varensgasten en is een man van de praktijk. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met het restaureren van zijn eigen boot. Bij DEKC is het hoofdwerk en zit hij als detail engineer achter zijn beeldscherm. Volgens hem “the best of both worlds”. Thomas ervaart dit ook. ”Ik vind het heerlijk om op technisch gebied praktisch bezig te zijn. Met staal onder de arm en een schuur vol gereedschap mooie dingen creëren. Op mijn werk laat ik mijn hersenen kraken en zit mijn werk in een scherm gevat. Deze combinatie geeft mij de balans die ik wil. Zo vult vrije tijd en werk, theorie en praktijk, elkaar heerlijk aan. Het één stelt me in staat het ander te doen en omgekeerd, ik houd van allebei.”

Werken met hoofd, handen én hart
Michiel heeft na zijn MBO-4 werktuigbouwkunde een MBO+ opleiding Maritieme techniek in Leeuwarden afgerond, en werkt sindsdien bij DEKC als Detail Engineer. “Juist het uitwerken van het design van de Naval Architect naar detail, daar hou ik van. Ik begrijp wat een stalen plaat is en hoe deze tijdens de productie van het schip gevormd gaat worden. Het geeft mij voldoening om deze vorm tijdens de detail engineering nauwkeurig uit te werken, zodat de platen op de werf exact in elkaar passen.
Thomas deed de Zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling. Hij is een echte werktuigbouwer die een aantal jaar voer en in de offshore werkte. Hij herinnert zich het indrukwekkende moment dat hij voor het eerst in een machinekamer naast een enorme stampende hoofdmotor stond. En nu ontwerpt hij zelf vergelijkbare machinekamers als Marine system designer. Thomas: “Met creativiteit een complex idee van de opdrachtgever vertalen, naar een praktisch engineeringspakket, dat maakt mij trots. Michiel: “Wat ik mooi vind is dat we als afdelingen onderling gericht zijn op het samen kijken naar oplossingen. Aan elkaar vragen, wat weet jij? Van elkaar leren door met een andere blik te kijken, dan je gewend bent. Dat is de sfeer die me bevalt.
DEKC Maritime is voor Michiel en Thomas een mooi fundament voor hun toekomst. “We kunnen hier groeien, ons ontwikkelen, verder de diepte ingaan of juist verbreden. DEKC Maritime is een volwaardig kenniscentrum, met praktisch en constructief inzicht, decennia ervaring en zeer diverse theoretische kennis samenkomt.” Het is juist die combinatie, beamen ze allebei, die DEKC aantrekkelijk maakt voor mensen die momenteel praktisch aan het werk zijn en willen weten of een baan als engineer bij ze zou passen.