Advertorial – ”Kennis en passie zijn de basis voor kwaliteit”

Constructies en interieurs tekenen, 3-laserscannen van jachten en andere vaartuigen. De tekenaars en engineers van LIDO 2D/3D B.V. in Bolsward kunnen er wel een paar collega’s bij gebruiken, want de vraag naar kwaliteit is groot. Folkert Boermans over de kwaliteit en de droom van een volledig digitaal engineering proces.

LIDO 2D/3D is opgericht in 1995 en werkt met een hechte ploeg mensen in opdracht van Nederlandse jachtbouwers. Het werk bestaat uit het maken van interieurtekeningen voor superjachten en het maken van constructietekeningen voor de productie van schepen en jachten. Een belangrijk instrument voor de tekenaars van LIDO 2D/3D is de 3D- laserscan. Daarmee kan een schip of casco exact in beeld worden gebracht. Met een precisie van twee miljoen puntjes per seconde wordt een schip gemeten en in beeld gebracht. Folkert Boermans: „We investeren voortdurend in kennis, de nieuwste techniek en software van 3d- laser scannen, want de techniek gaat hard. De essentie zit in het inzicht en het kunnen vertalen van alle gegevens; een apparaat is één, maar het gaat er om dat je de gegevens kunt vertalen naar de behoefte van de klant, het kunnen omzetten van gegevens naar bruikbare modellen.”

Ontwerpen met VR-bril op je hoofd
„Voor ons is het belangrijk dat we in het team een goede balans hebben van theoretisch en praktisch productie-inzicht. Het oog, gevoel en inzicht van de praktische ervaren scheepstimmerman, dat is waarop we ons bedrijf hebben opgebouwd. Begrijpen wat er gebouwd gaat worden, aanvoelen wat van belang is voor het kunnen bouwen en produceren. Dat vereist dat we een vrijheid van werken hebben binnen het bedrijf. Een platte organisatie met een hecht team, dat samen met anderen bouwt aan de mooiste schepen in Nederland. Want dat is wat niet iedereen zich realiseert: een superjacht komt tot stand over een lange periode van samenwerking, door de synergie van vakmanschap in heel verschillende disciplines. Dat is waar LIDO 2D/3D deel van uitmaakt.”
„De toekomst is goed, zeker als we er in slagen de stap te zetten naar volledig digitaal ontwerpen. Feitelijk is wat we doen nog gebaseerd op het tweedimensionale uitgangspunt, ook al vertalen we het in drie dimensies. Ik zie de mogelijkheden van het ontwerpen vanuit die driedimensionale mogelijkheden als een geweldige kans. Gewoon hier in de ruimte staan met een VR-bril op je hoofd, met je armen de contouren aangeven, swipend je ruwe plaatmateriaal aansturen naar waar het nodig is in het interieur en zien hoe een kast, een badkamer, een living of keuken binnen de kaders van het casco automatisch op maat worden gedimensioneerd. Dat idee alleen al vind ik fascinerend. Zie en voel jij het ook aan en heb je dat digitale inzicht, dan is er bij LIDO 2D/3D altijd ruimte voor een goed gesprek.”

Folkert Boersma -rechts- met collega aan dek – Fotocredit Martina Ketelaar