Advertorial – ”Onderzoek naar verduurzaming biedt grote kansen”

Kroes Marine Projects in Joure, sinds 2005 een bureau van 40 vakmensen voor ontwerp en engineering van jachten en schepen. Sinds een paar jaar is onderzoek naar verlaging van de footprint binnen jacht- en scheepsbouw van toenemend belang. Jan Kroes over vakinhoudelijke topsport, nieuwsgierigheid, creativiteit en samenwerking.

Van een traditioneel ontwerp- en engineeringsbureau voor de Nederlandse jachtbouw groeien we steeds meer naar een innovatief onderzoeksbedrijf met daarbij ontwerp en engineeringstaken. De behoefte en vraag naar verduurzaming speelt een steeds grotere rol bij Kroes Marine. Als ontwerpers en engineers weten we hoe gaaf het is om aan de meest schitterende jachten te mogen werken die bij Royal Huisman, De Vries Makkum, Van Lent, Vitters of Heesen worden gebouwd. We mogen ons uitleven aan projecten waar geen nee te koop is. Het vergt passie, kennis en inzicht om te kunnen bedenken hoe high tech producten door een ander gemaakt kunnen worden, om dat te kunnen berekenen, tekenen en modelleren. Dat is van dag één de basis van Kroes Marine. We werken in een uitdagende wereld waar de lat hoog ligt. Wat we doen is vakinhoudelijke topsport, waarin vernieuwing en verbetering een belangrijke rol speelt. Het geld is er om het allerbeste te bedenken en maken, veel innovatie uit de superjachtwereld vindt uiteindelijk zijn weg naar serie-gebouwde jachten. Naast dat werk aan megaprojecten voor grote werven, is het ook hel leuk om kleine projecten van A tot Z aan te pakken, zoals snelle crewtenders voor het Wad of luxe sloepen.”

Synergie en kansen
„De laatste paar jaar doen we in toenemende mate research naar verduurzaming. Zo hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de Nederlandse garnalenvisserij te verduurzamen in opdracht van de Visserijbond. We hebben voor het Amsterdamse vervoersbedrijf de nieuwe elektrische ponten ontworpen, die binnenkort gebouwd gaan worden. Nu onderzoeken we de verduurzamingskansen van schepen van het Rotterdamse havenbedrijf. Het is werk dat in toenemende mate voor ons van belang wordt. En het is een mooie aanvulling, omdat je na het onderzoek ook bij de uitvoering van de uitkomsten betrokken kunt worden. Onderzoek betekent een verbreding van ons werk, waar we andere kennis en disciplines voor nodig hebben. Nieuwsgierigheid naar de nog onbekende mogelijkheden van verduurzaming: van materialen, opties van voortstuwing, het efficienter kunnen bouwen, het verlagen van de totale footprint van een schip, van bouw tot gebruik. Het vereist communicatieve vaardigheden om informatie boven tafel halen uit andere vakgebieden en analytisch kunnen denken. Ik zie een mooie synergie met onze brede ontwerpervaring en ons inzicht in de technische mogelijkheden: verduurzaming betekent ook voor Kroes Marine Projects veel kansen. Nieuwe mensen, nieuwe inzichten. Het maakt onze toekomst spannender, uitdagender, breder en meer multidisciplinair. En het biedt mensen van veel meer studierichtingen een betekenisvolle stage of werkervaringsplek. Ontdek maar wat het voor jou toekomst kan betekenen en vertel me wat je wilt!”