Advertorial – Scheepvaart: je toekomst begint in Harlingen

Maritieme Academie Harlingen en Nova College Scheepvaart bieden een breed aanbod aan maritieme opleidingen voor jong en oud. De scheepvaart geeft een duurzaam arbeidsperspectief: wie wil er geen baangarantie als hij van school komt? Opleidingsmanager Nova College Nick Minnema schetst kansen voor de toekomst. „We zijn er eigenlijk voor jong en oud. Bij ons in Harlingen kun je vanuit de basisschool naar het voortgezet onderwijs, maar ook tijdens en na je vmbo/mavo kun je instromen.

Ook bieden we bij- en omscholing voor de zeevaart en binnenvaart als je al aan het werk bent. Bij ons wordt je vmbo-leerling, mbo-student met OV-kaart (bol) of werknemer die werkend leert (bbl) in de binnenvaart. En we zijn de enige school in Noord-Nederland met studenten in de Kapiteinsopleiding Binnenvaart. Wil je na je mbo-opleiding graag een stap verder in de Zeevaart, dan sluit de opleiding prima aan op het hbo.”
„Zowel de binnenvaart als zeevaart is een brede sector met een goed toekomstperspectief. De schepen worden steeds efficiënter, schoner en innovatiever. De rol van automatisering en uitwisseling van gegevens met de wal neemt toe, er wordt druk gewerkt aan autonoom varende schepen. Door de grote hoeveelheden lading die een schip kan meenemen tegen relatief lage uitstoot, neemt hun belang binnen de logistiek snel toe. Het is een sector voor mensen die graag hun verantwoordelijkheid nemen, aanpakkers, mensen met een oplossend vermogen en technisch onderlegd. We bieden je letterlijk en figuurlijk de ruimte om je toekomst vorm te geven in heel diverse sector. Als je ergens baangarantie hebt, is het wel in de scheepvaart!”