Advertorial – Veiligheid in driedimensionale beweging in weer en wind op volle zee

Van olie- en gasindustrie naar windparken op zee, van maatwerk naar modulair, naar meer service en onderhoud. En vooral: meer software en elektrotechniek om indrukwekkende stalen loopbruggen en kranen voor de offshore industrie autonoom hun precisiewerk te laten doen. SMST in Drachten biedt prachtig perspectief aan software- en elektrotechnische denkers en doeners.

SMST bedenkt, maakt, test, levert en onderhoudt complexe producten en systemen voor het veilig overbrengen van personeel en vracht, boren, pijpenleggen en andere specials voor de wereldwijde offshore. Dat doet ze met steeds hogere veiligheidseisen, eenvoudiger bediening en meer datagedreven. Software en elektronica zijn een belangrijke voorwaarde om vooral stalen constructies gecontroleerd en volledig veilig in beweging te houden onder indrukwekkende omstandigheden op volle zee.

Uitdaging in ontwerp en besturing
„Dit is een bedrijf met een open cultuur, gericht op samenwerken aan oplossingen: topsport in innovatie. Met aandacht voor risicobeheersing, efficiency, maximale veiligheid en autonomie van systemen”, vertelt Control Systems Manager Arno Slatius. „Hier telt de synergie van vakmanschap en creativiteit, het inzicht en de uitwisseling van kennis en kunde. Het mooie vind ik dat ieder van de circa 160 SMST’ers een nauwe band heeft met klant en project, direct of indirect. Het product dat je op eigen terrein ziet ontstaan, het testen en de inbedrijfsstelling aan boord; we houden elkaar op de hoogte met bericht en beeld. Samen de klus klaren, dat telt. Hier kun je jezelf blijven ontwikkelen, je eigen weg vinden binnen het bedrijf. De markt vraagt om intelligente datagedreven oplossingen met een steeds lagere footprint en hogere efficiency in ontwerp, productie en gebruik. Perfecte kwaliteit en betrouwbaarheid. Modulair bedacht en gemaakt met groot bedieningsgemak. Dat kan niet zonder goede en gedreven software en electrical engineers en collega’s uit onze andere engineeringsdisciplines.”
„We hebben een mooie toekomst”, zegt Jappie van der Meer, Lead Electrical Engineer bij SMST. „Wereldwijd komen er meer windparken op zee. Op de relatief ondiepe Noordzee staan die verankerd op een fundament; elders is de zee vele malen dieper en komen drijvende parken, we werken nu mee aan de eerste. Dat betekent dat al onze systemen iedere dimensie aan moeten kunnen: een systeem dat zijn werk moet doen tussen aan de ene kant een bewegend schip en de andere kant een bewegend platform. Onze systemen moeten hun werk doen, ongeacht de elementen. Veilig en gecontroleerd, iedere golf- en scheepsbeweging wordt geëlimineerd. Dat brengt grote uitdagingen in het ontwerp met zich mee, waarbij er daarnaast ook rekening moet worden gehouden met het op termijn kunnen vervangen van hydraulische door elektrische aandrijvingen. En wat denk je van autonomie voor al die systemen, het is toch geweldig dat wij dat kunnen realiseren? Werken bij SMST betekent voortdurend vernieuwend denken, met al je collega-specialisten uit theoretische en praktische disciplines. Dat in combinatie met een grote diversiteit aan werkzaamheden, van industriële besturingstechniek, meet- en regel tot zware aandrijftechniek, maakt dat de dagen voorbij vliegen. Spreekt dat je aan, kom dan naar Drachten!”

SMST – Jort van der Heide