Advertorial – Werken in de scheepsbouw, jachtbouw of watersportindustrie iets voor jou?

De Nederlandse maritieme sector is al eeuwenlang een topsector en wereldwijd toonaangevend. Dat maakt het werken in deze sector erg aantrekkelijk. Je werkt aan de bouw, reparatie of onderhoud van schepen en jachten, met hightech systemen en duurzame, innovatieve materialen en moderne hulpmiddelen. Neem nu de zeilmakerij.

Maak jij de zeilen van een skûtsje?
Het kan bij UK De Vries Sails in Makkum, een bedrijf dat op het gebied van zeilen van alle markten thuis is. Want, niet alleen kun je hier nog op traditionele wijze de zeilen van een skûtsje in elkaar zetten, via de meest moderne hulpmiddelen produceert De Vries Sails alle zeilen die de klant maar wenst. Kortom, wie enthousiast wordt van de watersport en iets heeft met varen en zeilen, is meer dan welkom bij De Vries Sails.
Samen met de SZS branchevereniging en diverse zeilmakers heeft ROC Friese Poort Sneek onlangs een speciaal leertraject ontwikkeld voor de zeilmakerij. „Naast studenten zijn we op zoek naar volwassenen”, legt Willem Stroo van De Vries Sails uit. „We bieden een e-learning Zeilmakerij aan, daarmee kunnen mensen de productie van een zeil snel en vakkundig onder de knie krijgen!”

Veelzijdig en met baanzekerheid
„Of dat ingewikkeld is? Nee, als je logisch kunt nadenken, de bewerkingen kent en weet wat je moet doen, dan ben je welkom. En als het even niet lukt, dan zijn onze collega’s altijd bereid te helpen.”
„Werken in de zeilmakerij is absoluut niet eenzijdig. Geen zeil is hetzelfde. Je krijgt hier de ruimte en tijd om je te ontwikkelen en het is afwisselend werk. Wij bieden baanzekerheid, in een branche met een goede en gezonde toekomst.” Op ROC Friese Poort Sneek kun je diverse opleidingen en trainingen in de maritieme techniek volgen, van niveau 2 tot en met niveau 4.

Vet man! Bouwen aan een superjacht
Ook de superjachtbouw in Nederland groeit fors, eind 2020 was het orderboek gegroeid naar ruim 5 miljard euro. Geen jacht is hetzelfde en daardoor is het werk enorm afwisselend. En ja, iedereen kan het vak leren. Het beste voorbeeld is misschien wel Daan Jilesen (44 jaar), die sinds 4 jaar bij Balk Shipyard op Urk werkt. Hij volgde ooit een opleiding aan de kunstacademie en heeft zijn hart inmiddels verloren aan de jachtbouw.
„Ik heb me nog geen dag verveeld. Het werk is afwisselend, soms pittig, maar zeer uitdagend. Je krijgt veel verantwoordelijkheden waarbij je mag vertrouwen op je kennis en kunde. En anders zijn er altijd collega’s die willen helpen.”

Enthousiast
Om het tekort aan vakmensen aan te pakken introduceerde ROC Friese Poort op locatie Emmeloord het uitgebreide keuzedeel scheepsreparatie en -modificatie. „Als aanvulling op de opleiding constructiewerker of monteur mechatronica”, legt Roelof Oost van Friese Poort uit. Theorie en praktijk komen daarin samen en als je klaar bent heb je een hoge baangarantie. „Het is niet voor niets dat zowel studenten als de sector enthousiast zijn over deze opleiding.”
„Of het goed verdient?”, herhaalt Daan de vraag. „Ja, ik heb het er wel eens met vrienden over en zij zijn verbaasd over wat je met je handen kunt verdienen. Bovendien werk je in een warme en schone hal, met een goede luchtafzuiging. Het blijft elke keer weer fantastisch om mee te maken, wanneer er een superjacht na een totale refit terug in het water gaat.”

Meer informatie over alle maritieme techniekopleidingen in Sneek en Emmeloord/Urk zijn te vinden op: www.rocfriesepoort.nl