Afname aantal stakingen, maar 2018 blijft een topjaar op staakgebied

Het aantal stakingen van werknemers is in 2018 afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Staakten werknemers in 2017 nog 32 keer, het afgelopen jaar was dat 28 keer. In totaal gingen er daardoor zo’n 67 duizend arbeidsdagen minder verloren.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het jaar 2017 kende met de 32 stakingen het grootste aantal in dertig jaar. Het afgelopen jaar scoort met de 28 stakingen ook hoog. Bekeken vanaf 1999 scoort naast 2017 alleen 2006 hoger.

239 duizend arbeidsdagen verloren

Het afgelopen jaar gingen er 239 duizend arbeidsdagen verloren. Een jaar eerder waren dit er 306 duizend, het hoogste aantal in de afgelopen twintig jaar. In 2018 waren gemiddeld zo’n 34 duizend werknemers betrokken bij de stakingen, tegen 147 duizend in 2017. De hoge cijfers in 2017 hebben voornamelijk te maken met de stakingen in het basisonderwijs waaraan bijna alle leraren meededen, aldus het CBS.

Onvrede over allerlei factoren

Resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die CBS en TNO samen uitvoeren, laten zien dat drie op de tien werknemers in 2018 ontevreden waren over hun salaris. CBS-onderzoeker Tanja Traag: ,,Staken heeft te maken met onvrede over allerlei factoren. Onprettige arbeidsomstandigheden, onvrede over salarissen, de status van de economie. Ook hoor je vaak: ‘Als er beroepsgroepen staken, volgen er meer’. Dus het kan nog even doorzetten”.

In alle gevallen riepen vakbonden de stakingen uit. De belangrijkste aanleiding om te gaan staken was een conflict vanwege de cao. Ook loonkwesties en overige geschilpunten buiten de CAO waren aanleidingen om het werk neer te leggen.

Industrie en sector vervoer en opslag

Werknemers in de industrie en de sector vervoer en opslag staakten het vaakst. In de industrie gingen zo’n 54 duizend arbeidsdagen verloren, 44 duizend meer dan in 2017. Bij vervoer en opslag gingen er 35 duizend verloren, bijna 33 duizend meer dan een jaar eerder. De meest omvangrijke staking in 2018 deed zich voor in de sector onderwijs.