Als afgestudeerd verpleegkundige heb je baangarantie

Het is niet veel studenten gegeven: na het afronden van je studie een baangarantie. Voor studenten die de opleiding verpleegkundige doen, lijkt dit echter een feit te zijn. Zorginstellingen moeten dit jaar nog rond de 130.000 vacatures zien te vervullen, zo liet het UWV onlangs al weten. Maar dat is nog niet alles. De komende vier jaar ontstaat er een verwacht tekort van 100.000 werknemers in de zorg.

Het personeelsprobleem wordt vooral veroorzaakt door de vergrijzing. Gemiddeld wordt de bevolking steeds ouder en vragen steeds meer zorg. Daarnaast is bijna een kwart van de werknemers in de zorgsector ouder van 54 jaar. Gevolg: de komende jaren stromen er veel mensen uit.
 

Mindere imago

Volgens Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University, zijn er momenteel tussen de 20.000 en 30.000 vacatures die openstaan. Het deel dat moeilijk te vervullen is zijn voor de vacatures voor verpleegkundigen op hbo-niveau en in de wijkverpleging. De lage instroom van de afgelopen jaren, een gevolg van het mindere imago vanwege de bezuinigingen in de zorg, is één van de oorzaken, aldus Groot. Ook had een aantal opleidingen een numerus fixus. Tenslotte zijn er de demografische veranderingen, die zorgen dat er gewoon minder jongeren zijn.
 

Aantrekkelijker maken

De zorg is echter niet de enige sector die personeelsproblemen heeft. Ook het onderwijs en in de techniek zijn vergelijkbare problemen. Dat maakt het er voor de zorg niet gemakkelijker op. “Al die opleidingen vissen in dezelfde vijver, er wordt aan alle kanten aan jongeren getrokken”, zegt Groot.

Als oplossing wordt onder meer hogere lonen genoemd. Dat maakt het beroep aantrekkelijker. Wat volgens Groot daarbij wellicht ook kan helpen is juist het tekort dat er is. “Na je studie ben je zeker van een baan. Maar dat geldt ook voor al die andere beroepen waar sprake is van tekorten.”

Bron: Nu.nl