Antonius zoekt tientallen medewerkers voor overname zorg Noordoostpolder

De Antonius Zorggroep in Sneek zoekt tientallen nieuwe medewerkers om de zorg voor mensen in de Noordoostpolder over te nemen.

Antonius heeft vooral extra verpleegkundigen nodig, maar ook OK-medewerkers, anesthesisten, poli-personeel en ondersteunend personeel. Zowel in Emmeloord als in Sneek zijn meer mensen nodig.

Wachten op definitief tegenbod

De Sneker zorggroep is in verregaande onderhandelingen met de curator van MC IJsselmeerziekenhuizen om de zorg over te nemen in Emmeloord en op Urk, samen met lokale zorgaanbieders. Er wordt momenteel onderhandeld over de overname van apparatuur en de huur van een deel van de ruimte van MC Emmeloord. ,,We hopen dat we gauw kunnen opnemen wat daar staat, dan kunnen we met een definitief tegenbod komen”, laat bestuursvoorzitter Marcel Kuin weten.

Minister Bruno Bruins maakte dinsdagavond bekend dat het handhaven van spoedeisende hulp en acute verloskunde bij nader inzien niet mogelijk lijkt in Lelystad, vooral vanwege een tekort aan kinderartsen. Dat betekent dat patiënten uit de Noordoostpolder voor deze zorg naar ziekenhuizen in Sneek, Heerenveen, Zwolle, Harderwijk of Almere moeten. Tegen deze mededeling is gisteren groot verzet uitgebroken in de Flevopolder.

Nieuwbouw gezondheidscentrum

Antonius, die zelf ook een polikliniek in Emmeloord heeft, verwacht zo’n twee jaar ruimte te huren in MC Emmeloord. Tegen die tijd zou er een compleet nieuw gezondheidscentrum in Emmeloord gebouwd moeten zijn, waar ook andere zorgaanbieders zoals de huisartsen en de ambulancedienst in trekken. Antonius was al met de MC Groep in gesprek over dergelijke nieuwbouwplannen, maar die worden nu naar voren gehaald. In MC Emmeloord werden vorig jaar zo’n 930 patiënten uit de Noordoostpolder en 845 patiënten van Urk geholpen, blijkt uit een brief van minister Bruins.

Nauwer samenwerken met Tjongerschans

Voor acute zorg, spoedeisende hulp en verloskunde zullen de patiënten uit de Noordoostpolder waarschijnlijk voortaan naar Sneek of Heerenveen moeten. ,,We gaan nauwer samenwerken met de Tjongerschans, om pieken en dalen af te stemmen.”

Noodprocedure voor Urkers

Voor Urkers zal een ambulance op het voormalig eiland worden gestationeerd, zodat ze in 35 minuten in Heerenveen of Sneek zijn. ,,Ruim binnen de wettelijke normen, maar helaas voor de Urkers wel tien tot vijftien minuten langer dan naar Lelystad.” Er is wel een noodprocedure afgesproken voor het gereed maken van operatiekamers bij een acute bevalling of andere noodsituaties. ,,Zodat als er een ambulance arriveert, we ook direct kunnen handelen.”