Banen postbezorgers Noorden op de tocht

De banen van regionale postbezorgers staan op de tocht. Postbedrijven dreigen de mogelijkheid te verliezen om gebruik te maken van het netwerk van PostNL. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de toekomst van de postmarkt.

De postmarkt werd in 2009 geprivatiseerd. Bedrijven, waaronder veel Sociale Werkplaatsen, storten zich op de markt. In het Noorden zijn ze in een groot aantal plaatsen actief, zoals Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Emmen, Groningen, Stadskanaal, Winschoten, Hoogeveen en Assen.

Netwerk PostNL

Bij het wetsbesluit de markt vrij te geven, werd ook vastgesteld dat toetreders tot de postmarkt het recht kregen gebruik te maken van het netwerk van PostNL.

Omdat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dit wilde vastleggen in een zogeheten Marktbesluit, besloot toenmalig minister Henk Kamp het artikel uit de wet te schrappen.

In beroep

Nadat ACM het Marktbesluit had genomen, ging PostNL ertegen in beroep. Met succes. Afgelopen maandag vernietigde de Centrale Raad voor Beroep bedrijfsleven het Marktbesluit.

En dat heeft grote gevolgen voor de kleinere postbedrijven. Om alle post goed weg te werken zijn ze voor een deel afhankelijk van de netwerken van PostNL.

,,Als we daar geen gebruik meer van kunnen maken, is er amper nog toekomst. Het is de doodssteek voor tientallen kleine bedrijven’’, zegt Henk Reinders van Business Post dat vooral actief is in Drenthe.

Brandbrief Tweede Kamer

Volgens Reinders betekent dit dat de baan van duizenden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op de tocht staat. namens de bedrijven in de sector stuurde Reinders deze week nog een brandbrief naar de Tweede Kamer.

bron: Leeuwarder Courant
foto: ANP