Banen voor het uitzoeken met recordkrapte op arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw record. Tegenover bijna elke werkloze staat nu een vacature. De werkloosheid is voor het eerst lager dan bij het begin van de crisis in 2008.

Werknemers hebben het voor het uitzoeken op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. De schreeuwende behoefte aan personeel komt tot uiting in een dalende werkloosheid. In het eerste kwartaal van dit jaar zat 3,4 procent van de beroepsbevolking zonder baan. Daarmee kwam de werkloosheid voor het eerst onder het niveau van voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008, toen 3,6 procent langs de kant stond.
 

Ongekende hoogten

Tegelijk is het aantal vacatures verder opgelopen. De spanning op de arbeidsmarkt bereikt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongekende hoogten. Vorig kwartaal waren er 88 vacatures per 100 werklozen, terwijl dat er een kwartaal eerder nog 80 waren. In twee jaar tijd is de spanning op de arbeidsmarkt meer dan verdubbeld.

Vooral in de zorg, de horeca, de zakelijke dienstverlening en de industrie nam de werkgelegenheid toe. In de ICT en de techniek is de krapte ook al langer hoog. De spanning op de arbeidsmarkt kan verdere groei van de economie afremmen als werkgevers geen geschikt personeel kunnen vinden.
 

Lonen stijgen mondjesmaat

Duidelijk is wel dat ook Nederlanders die al lange tijd werkloos zijn ervan profiteren dat werkgevers genoodzaakt zijn de lat lager te leggen. Vorig kwartaal waren 108.000 mensen langdurig werkloos. Een jaar eerder waren dat er nog 28.000 meer.

De krapte op de arbeidsmarkt betekent niet dat de lonen sterk oplopen. Dat zou je mogen verwachten, zegt ook het CBS, maar de cao-lonen stijgen mondjesmaat. Wel ziet het CBS sinds anderhalf jaar het aantal vaste banen langzaam toenemen. In de jaren daarvoor zat de groei van de werkgelegenheid vooral in meer flexwerk, zodat Nederland inmiddels bijna 2 miljoen flexwerkers telt. Vorig kwartaal waren er volgens het CBS voor het eerst minder flexwerkers dan een jaar eerder. Opmerkelijk is verder dat het aantal zzp’ers gestaag blijft stijgen.
 

Langdurige banengroei

Verder valt op hoe lang de banengroei aanhoudt. Al vanaf het tweede kwartaal van 2014 stijgt de werkgelegenheid en sindsdien zijn er ruim 860.000 banen bijgekomen. Daarmee worden de cijfers uit de jaren 2004 tot 2008 overtroffen, toen Nederland ook de personeelstekorten zag oplopen en vanwege de vergrijzing hardop werd gedacht over een toekomst waarin geen Nederlander nog werkloos hoefde te zijn. Destijds kwamen er in 4,5 jaar tijd 810.000 banen bij, tot de crisis uitbrak en de werkloosheid weer snel opliep tot 7,8 procent, in 2014.

Bron: CBS/Leeuwarder Courant