Banenexplosie in Groningen ‘overtreft alle verwachtingen’

Banenmotor Groningen draait op volle toeren. De forse groei sinds 2014 zette zich dit jaar spectaculair voort. Er kwamen in 2018 ruim 5000 nieuwe banen bij.

In Groningen zijn op dit moment iets meer dan 145.000 banen. ,,We wisten dat we op de goede weg waren. Maar dit overtreft al onze verwachtingen’’, zegt wethouder Joost van Keulen (VVD, economische zaken).

 

Samenwerking en projecten

Groningen lanceerde in 2014 het economisch programma G-kwadraat. Doelstelling was werkgelegenheid creëren: werk, werk, werk. Op dat moment waren er in de stad bijna 132.000 banen. ,,We wilden toen groeien naar 137.000 banen in 2018. Dat hebben we met 145.000 banen ruimschoots gehaald.’’

De economische voorspoed in Nederland speelt natuurlijk een rol. ,,Maar’’, zegt Van Keulen, ,,we zien ook dat bedrijven en kennisinstellingen steeds meer in zijn voor vormen van samenwerking en projecten. Als gemeente hebben we dat gestimuleerd. En we zien nu dat het in Groningen nadrukkelijk vruchten afwerpt.’’

 

‘Uitstraling van Groningen is enorm’

Daarnaast, zegt de wethouder, is de uitstraling van Groningen enorm. Dagelijks komen 200.000 mensen vanuit het Groninger Ommeland, Drenthe en Friesland naar de stad toe. Die komen niet alleen naar Groningen om te werken, maar de dichtslibbende A28 en A7 tijdens de spits laat wel zien dat Stad tot ver buiten haar grenzen voor werkgelegenheid zorgt.

Het Groninger bureau voor Onderzoek & Statistiek heeft een telling gedaan naar de herkomst van de mensen die in Groningen werken. De definitieve cijfers moet het bureau nog op een rij zetten.

 

Gezondheidszorg koploper

Onderzoeken uit 2010 laten zien dat toen iets meer dan 51 procent van de mensen die in Groningen werken afkomstig is uit plaatsen als Assen, Tynaarlo, Haren en Hoogezand.

De groei in Groningen deed zich voor in alle sectoren. Koplopers zijn gezondheidszorg met 1340 banen erbij afgelopen jaar, commerciële dienstverlening (1912 banen erbij) en handel/horeca (1411 banen erbij).

 

Zernike

De economische groei van Groningen laat zich het meest zien in de binnenstad en op Zernike. De afgelopen vier jaar nam het aantal banen met 13.000 toe.

Nadat vorige week ABN Amro en Rabobank voor 2019 een vertraging in de economie voorspelden, deed ING er gisteren een schepje bovenop. In alle provincies doet de economie komend jaar een stapje terug, stelt de bank. De werkloosheid blijft dalen, maar met 4 procent heeft de provincie Groningen de hoogste werkloosheid.

‘Amper nog vierkante meter winkelruimte beschikbaar’

De stad Groningen lijkt het niet te deren. Met een groei van ruim 5000 banen in het afgelopen jaar is wethouder Joost van Keulen  zeer in zijn nopjes. ,,We zagen het jaar ervoor een groei van bijna 4000 banen. Dat je dan een jaar later daar nog eens overheen gaat met ruim 5000 banen is een heel mooie verrassing.’’

De oplevende economie is natuurlijk debet aan de groei. Dat is bijvoorbeeld in de binnenstad te zien. Daar is amper nog een vierkante meter winkelruimte beschikbaar. ,,Toch’’, vindt Van Keulen, ,,is het gemeentelijk beleid ook een belangrijke oorzaak.’’

bron: Dagblad van het Noorden