Banenexplosie in Noord-Nederland, krapte minder dan in rest van het land

De laatste jaren kwamen er in het Noorden nooit zoveel arbeidsplaatsen bij als in 2018. De toename van ruim 18.400 arbeidsplaatsen betekent een stijging van 2,4 procent, groter dan het landelijke gemiddelde van 2,2 procent.

In de provincie Groningen was de groei met 3,2 procent (8.800 banen) het grootste. In Friesland steeg het aantal banen met meer dan 7.400 banen (2,6 procent), terwijl er in Drenthe bijna 2.200 banen bijkwamen (stijging van 1,0 procent).

Bijna in elke sector meer werk

Uitgezonderd de financiële sector (mede vanwege de digitalisering zag deze sector het aantal banen dalen met 2,2 procent) kwam er in elke sector meer werk. Kijkend naar absolute aantallen, zijn de zorg (+,2,4%) en zakelijke dienstverlening (+3,3%) de toppers. Die leverden elk voor meer dan 3.000 noorderlingen nieuwe werkgelegenheid op. Procentueel scoorden de bouw (+5,8 procent, +2.500 banen) en de horeca (4,5 procent, +1.670 banen) het best.

Dagblad van het Noorden, het Groningse bureau E & E advies en het werkgelegenheidsregister Lisa analyseerden de werkgelegenheidscijfers in Noord-Nederland. Volgens Bas Doets van E & E duurde het even voordat de op stoom gekomen economie zich ging vertalen in banen. “Dat komt onder meer doordat ontstane overcapaciteit weer moet worden benut en het na-ijlen van bezuinigingen.”

Omscholen

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt in het Noorden nog niet zo groot is als in de rest van Nederland, neemt deze ook in de drie noordelijke provincies toe. Doets: “Er komen meer banen, maar de beroepsbevolking neemt nauwelijks toe. Daardoor zijn vacatures niet te vervullen.” In de dichter bevolkte gebieden van het land kan iemand volgens Doets gemakkelijker in zijn bestaande vak weer aan de slag als in het Noorden. Mensen die hun baan kwijtraken, moeten zich daardoor omscholen en zijn dus enige tijd niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

Groeicijfers per gemeente

De totale werkgelegenheid in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe is met bijna 800.000 banen groter dan ooit. Dagblad van het Noorden zette samen met stichting LISA en het Groningse bureau E & E advies de groeicijfers per gemeente in een interactieve kaart. Klik hier om naar de informatieve kaart te gaan. Ook is er een ontwikkelings- en vergelijkingstabel samengesteld.