Bedrijf zegt sorry na vacature voor ‘iemand die een harde pielemuis krijgt van coderen’

Plantsome, waar je online kamerplanten kunt bestellen, plaatste vorige week een vacaturetekst voor een nieuwe front-end developer. Ze zochten iemand die ‘een harde pielemuis (grappie) krijgt van coderen’ en ‘natte dromen heeft over de manieren waarop je jouw code nog sneller, beter en sterker kunt maken’. 

Dat schoot een aantal mensen in het verkeerde keelgat. Op sociale media noemen mensen het ‘behoorlijk stom om je doelgroep zo weg te zetten’, ‘dit lijkt eerder een oproep voor een studentenvereniging dan een professionele development-afdeling’ en ‘dit soort dingen wekt de indruk dat je alleen mannen zoekt of vrouwen die daar wel tegen kunnen, en je schrikt andere vrouwen weer af’. Er zijn ook mensen die het een storm in een glas water vinden: ‘Laten we nou niet overal een punt van gaan maken.’

Buitensluiten

Plantsome, gevestigd in Honselersdijk, zelf heeft inmiddels excuses aangeboden op sociale media. ,,We hebben een heleboel mensen tegen de schenen geschopt. Dat was nooit onze bedoeling. We hebben nooit de intentie gehad om mensen buiten te sluiten”, zegt Remco Hill van het kamerplantenbedrijf Plantsome. ,,We hebben een tekst laten maken voor een personeelsadvertentie in de stijl die we vaker kiezen. We zoeken jonge mensen en die worden daar vaak door aangetrokken. Deze tekst was geschreven door een dame, dus we hadden hier niet bij stilgestaan.”

Bij het bedrijf werken overwegend vrouwen – van de veertien werknemers zijn er drie man – en ook andere collega’s hadden er overheen gelezen. ,,Soms pakken dingen anders uit dan je van tevoren verwacht hebt. We wilden mensen aanspreken op hun passie, niet op hun sekse of seksuele voorkeur. We hadden geen enkele intentie om mensen uit te sluiten of te beledigen”, zegt Hill. ,,We hebben dat onvoldoende ingeschat. Het is een beginnersfoutje. Een van de fuck-ups van een start-up. We zullen hier nog vaak aan denken en dit zal niet snel nog een keer gebeuren.”

Grapje

De vrouw die de vacaturetekst heeft opgesteld, is Karen Stange, een medewerker van marketingbedrijf Keytoe. Op haar LinkedIn-pagina heeft ze een video geplaatst waarin ze haar excuses aanbiedt. ,,Mijn collega’s worden zwartgemaakt en voor seksisten uitgemaakt en dat is niet helemaal terecht. Als mensen boos willen zijn, dan moeten ze boos zijn op mij, want ik heb de vacaturetekst geschreven.” Ze heeft het als een grapje bedoeld, gaat ze verder. ,,Ik hoop niet dat hij nu minder omzet gaat draaien en klanten minder planten bij hem gaan kopen, dat zou namelijk echt onzin zijn. Ik heb het niet zo bedoeld, sorry.”

Overigens heeft Plantsome de desbetreffende passages niet helemaal uit de vacaturetekst gehaald. Op de website staat nu: ‘Gaat jouw hart sneller kloppen (hier stond eerst ‘krijg jij een harde pielemuis’, maar daar hebben we spijt van) van een mooi product coderen, dat door honderdduizend mensen gebruikt wordt?’. Hill: ,,We hopen dat we de angel uit de situatie hebben gehaald, hebben de tekst aangepast en excuses aangeboden. Nu is het weer back to business.”

Bron: ad.nl

Foto: Plantsome