Belastingdienst keurt veel zzp contracten af

De Belastingdienst blijkt streng bij het beoordelen van de contracten waarmee zelfstandigen de relatie met hun opdrachtgever regelen. Bijna de helft van de voorgelegde modelcontracten is afgekeurd.

De modelcontracten zijn sinds 1 mei de vervanger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en moeten duidelijk maken of de zzp’er al dan niet in een vergelijkbare positie verkeert als een werknemer. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaf na een WOB-verzoek door MKB Belangen te kennen dat de Belastingdienst slechts 16 procent van de voorgelegde modelovereenkomsten heeft goedgekeurd. In 37 procent van de gevallen werd de procedure afgebroken en 47 procent is afgekeurd. In totaal zijn 4481 overeenkomsten voorgelegd.

Volgens MKB Belangen heerst door de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) onder ondernemers onzekerheid en angst, ook doordat de Belastingdienst vaak elf in plaats van zes weken doet over het beoordelen van een modelovereenkomst. Zzp’ers weten niet waar ze aan toe zijn doordat de regels voor de modelovereenkomsten onduidelijk zouden zijn. De belangengroep voor ondernemers noemt de invoering van DBA een ‘bloedbad’. De wet DBA moest juist meer helderheid geven en ‘schijnzelfstandigheid’ tegengaan, waarbij zelfstandigen in feite als werknemer actief zijn, met meer financieel risico en minder afdracht van premies.

Gepubliceerd op: 9 september 2016