Binnen deze beroepen liggen de banen voor het oprapen: hottest jobs 2019

Docenten Nederlands, koks, verpleegkundigen, monteurs, logistiek medewerkers, accountmanagers. Werkgevers zitten er momenteel om te springen. Het zijn beroepen waarbinnen dit jaar veel kansen liggen. Dit blijkt uit de lijst met meest schaarse beroepen in 2019, opgesteld door Randstad.

De meest aangeboden vacature in het afgelopen jaar uit deze lijst is die van accountmanager. Het uitzendconcern telde 15.770 vacatures over heel 2018. De vacature die het sterkste is toegenomen ten opzichte van 2017 is monteur werktuigbouwkunde met een stijging van 111%.

Andere opvallende zaken zijn dat het beroep van automonteur de top drie is binnengekomen in de techniek en dat binnen de bouw de beroepen van installatiemonteur en loodgieter een plek omhoog klommen.
 

Verandering van arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt ontwikkelde zich het afgelopen jaar voor veel werkzoekenden in verschillende beroepsgroepen positief. Het aantal vacatures is hoog en de verwachting is dat het aantal vacatures in 2019 verder zal toenemen. Ook zorgt de technologie en robotisering voor sterke verandering van de arbeidsmarkt. Toch moeten we niet alleen oog hebben voor die technologische ontwikkelingen en bijbehorende nieuwe competenties en vaardigheden, zo zegt Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO van Randstad Groep Nederland. Ook de aansluiting tussen vraag en aanbod vraagt aandacht.

“We leiden minder mensen op voor bijvoorbeeld het vak van loodgieter, terwijl de vraag groot is. Andere zorgenkindjes blijven het onderwijs en de zorg, waar de urgentie voor vakmensen heel groot is. Daarnaast is een beroep als automonteur aan grote verandering onderhevig. Elektronica is een steeds groter onderdeel van het beroep. De arbeidsmarkt vraagt om steeds meer op maat invulling van werk.’’ Oplossingen zijn volgens Ten Hoonte de juiste opleiding en omscholing, maar ook dat mensen een leven lang blijven leren.”
 

Meest gevraagde functies per beroepsgroep

administratief:

– callcentermedewerker (inbound)
– financieel administratief medewerker
– nachtreceptionist

financieel:

– business controller
– financieel klantadviseur
– financieel analist

bouw:

– monteur installatietechniek
– loodgieter (monteur w)
– elektromonteur

commercieel:

– accountmanager
– commercieel medewerker binnendienst
– verkoper buitendienst

ict:

– IT consultant
– java developer
– servicedesk medewerker ict

onderwijs:

– docent Nederlands
– docent Engels
– docent Wiskunde

transport en logistiek:

– logistiek medewerker
– vrachtwagenchauffeur
– heftruckchauffeur

zorg:

– verpleegkundige
– verzorgende ig
– psycholoog-gz

techniek:

– automonteur (maar: heel erg veranderd, veel elektrotechniek tegenwoordig)
– monteur wtb (monteurs voor motoren, kraanmachines, bruggen, alles wat roteert)
– plaatwerker

horeca:

– kok
– medewerker bediening
– catering medewerker