Blue Monday en 7 tips tegen een sombere stemming

Het is de maandag van de laatste volle week van januari. Dat betekent: Blue Monday, oftewel de meest depressieve dag van de week. Althans, dat wordt gezegd.

De Britse psycholoog Cliff Arnal kwam jaren terug met een volgens hem wetenschappelijke formule die aantoont dat deze dag de meest depressieve dag van het jaar is. De redenen zijn verschillend. Niet alleen zijn de feestdagen voorbij, maar deze hebben ook veel geld gekost. Omdat op deze maandag zijn de salarissen nog niet zijn overgemaakt, doet dat nu extra zeer. Daarnaast voelen mensen zich schuldig over hoeveel ze gegeten en gedronken hebben. Verder hebben velen de goede voornemens al overboord gegooid en vallen terug in hun dagelijkse sleur. Daar bovenop komt nog dat het weer vaak slecht is en de dagen donkerder dan in de rest van het jaar.
 

Juist winter en zomerdepressie

Als je dat zo leest, zou Blue Monday inderdaad een heel depressieve dag zijn. Maar zijn we vandaag echt allemaal depressiever? Hoogleraar klinische psychologie Marcus Huibers stelde dat een depressie veel verschillende ontstaansfactoren kent en dat het niet mogelijk is om met een paar factoren de meest depressieve dag van het jaar aan te wijzen. Hiervoor is een onderzoek onder duizenden mensen nodig. Huibers voerde zelf een onderzoek uit naar depressieve klachten onder 14.000 mensen.

Verspreid over achttien maanden kregen deze mensen een vragenlijst om hun depressieve klachten te beschrijven. Dit onderzoek wees uit dat het weer geen invloed heeft op depressieve gevoelens. De meeste depressies kwamen juist in de zomer en in de herfst voor.
 

Tips tegen depressieve stemming

De formule van Arnall kreeg veel kritiek. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Desondanks zijn er genoeg mensen die met depressieve gevoelens kampen of een depressieve stemming hebben. Wat kun je in dat geval allemaal doen?

1. Indien je die goede voornemens nog niet hebt gehaald, of deze al lang weer allang weer achterhaald zijn: dat is niet erg. Blijf er aan werken. Leer van je missers en pak de draad (weer) op. Toch te lastig? Kijk nog eens goed naar je voornemens en doelen? Leg je de lat niet onrealistisch hoog? Of ga op zoek naar iemand die je kan helpen met je doelen. Al is het alleen maar om te stimuleren.

2. Eet gezond. Neem een goed en gezond ontbijt. Dat helpt tegen concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Sla ook zeker niet je lunch over met gezonde en lekkere voedingsmiddelen.

3. Doe wat leuks. Dat klinkt gemakkelijk en is het eigenlijk ook. Het kan van klein tot groot: van buitenshuis ontbijten of lunchen tot het boeken van een weekendje weg.

4. Sporten. Een depressieve bui zorgt voor stresshormonen in je lichaam. Door slechts een half uurtje te sporten of te bewegen ga je dit al grotendeels tegen. Door hard te lopen en te fietsen komen er geluksstofjes vrij die de stresshormonen afbreken. Dus pak die sportschoenen uit de kast!

5. Lijstjes maken. Dat kan een lijstje zijn waarop je datgeen schrijft waar je dankbaar voor bent. Of die je gelukkig maken. Dankbaar zijn stemt je positief. Een andere optie is om ’s avonds drie dingen op te schrijven die die dag goed zijn gegaan of die jij als positief hebt ervaren. Dat helpt je positief te blijven.

6. Zoek positieve mensen op in je omgeving. Dat heeft een goede invloed op jouw stemming. En knuffel je dierbaren, om het knuffelhormoon oxytocine te ervaren. Dat stofje geeft een fijn gevoel. Het knuffelen van je huisdier werkt overigens ook. Bovendien is het samenzijn met vrienden en/of familie vaak überhaupt al een goede remedie tegen somberheid.

7. Lachen. Natuurlijk, lachen is altijd een goed medicijn. Het geeft een goed gevoel en zorgt voor een positieve stemming. Kijk grappige filmpjes op internet, bekijk een cabaretvoorstelling (in het theater of op tv) of pak een grappige film. Lachen werkt altijd!
 

Bron: Mentaal Beter / AD