Boeren komen buitenlandse handjes tekort door coronacrisis. Ze hopen dat jij komt helpen

 

Boeren en tuinders komen buitenlandse handjes tekort door de coronacrisis. Ze vragen om hulp van landgenoten om de voedselvoorziening op peil te houden, meldt Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord.

Door de coronacrisis komen diverse bedrijven in de agrarische sector in de problemen op het gebied van arbeidskrachten die het veelal uit het buitenland haalde. Om het werk te kunnen blijven verrichten in de land- en tuinbouwsector, zijn volgens LTO Noord twee initiatieven gestart. LTO Noord-vicevoorzitter Eric Douma: ,,Platforms waar vraag en aanbod naar personeel worden gematcht.’’

Tekort

Volgens Douma is het houden van voldoende handjes in zijn sector topprioriteit na een inventarisatie onder agrarische werkgevers. Via de website werkenindelandentuinbouw.nl kunnen werkgevers met een tekort aan personeel en mensen die werk zoeken, elkaar vinden. Via de site helponsoogsten.nl kunnen boeren en tuinders hulp krijgen bij het zoeken naar personeel.

1700 arbeidsplaatassen

Douma: ,,Tot nu toe hebben zeventig bedrijven met personeelstekort zich gemeld. Het gaat om ongeveer zeventienhonderd arbeidsplaatsen. Daarnaast hebben in een paar dagen tijd duizend mensen zich aangemeld die in de land- en tuinbouw willen werken. Daar zitten bijvoorbeeld mensen tussen uit de horeca- en schoonmaakbranche.’’

Volgens LTO Noord zijn de eerste matches al gemaakt, zo werken mensen die normaal gesproken in de sierteelt actief zijn nu als aspergestekers en helpen studenten in de avonduren mee op het land.

Bron: dvhn.nl