‘Bonusplafond kan veel banen schelen’

DEN HAAG Door de strenge bonusregels dreigt Nederland zo’n 17.000 banen en een miljard euro aan extra belastinginkomsten mis te lopen.

Dat stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW die uit eigen kanalen weet dat vanwege de brexit nog verschillende grote zakenbanken overwegen om uit Londen hiernaartoe te verhuizen. Ons bonusplafond is hun echter een doorn in het oog, aldus de ondernemerslobby.

In Nederland worden de bonussen bij banken sinds 2015 wettelijk beperkt tot 20 procent van het vaste salaris. VNO-NCW pleit ervoor dat Nederland net als de rest van Europa bonussen tot 100 procent zou toelaten. Dat zou voorkomen dat andere landen alsnog de voorkeur krijgen van de banken.

Nog zeker drie grote financiële concerns en meerdere kleinere spelers denken na over het openen van kantoren in Nederland, weet VNO-NCW. Het zou in ieder geval gaan om UBS, JPMorgan en Morgan Stanley.

Met hun oproep reageren de werkgevers vooral op een motie in de Tweede Kamer die het strengere bonusbeleid mogelijk juist voor altijd wil vastleggen. Dat is volgens hen echter ,,het verkeerde signaal aan investeerders die serieuze interesse hebben in ons land”.

,,Ons pleidooi is zorgen dat we niet strenger zijn dan de EU vraagt. Ook omdat dit banken zijn die niet vallen onder het depositogarantiestelsel”, verklaart voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. ,,Wij willen die feiten graag op tafel hebben voor de Tweede Kamer onomkeerbare besluiten neemt.”