[BRANDED] Partner in piping en scheepstechnische installaties

Maatwerk en flexibiliteit

HR Piping is een bedrijf dat gespecialiseerd is in piping, motoren- en machinekamer inbouw. „Het hele proces van ontwerp tot in bedrijfsstelling kunnen we uit handen nemen. We leveren maatwerk tot op de milli-meter nauwkeurig en tegelijkertijd weten we dat de praktijk iets anders is dan de tekenta-fel. Dat doet een beroep op onze flexibiliteit”, zegt Tjibbe Reitsma, directeur van HR Piping. „Juist in dat totaalpakket en ons oplossings-gericht werken zijn we sterk”, vult Jacob Hogenberg, mededirecteur, aan.

Van de klipper ‘Stad Amsterdam’ tot water-ballastsystemen

HR Piping installeert in nieuwe schepen en doet ook refit. „Neem nu de Clipper Stad Amsterdam. Dat is het vlaggenschip van Sail 2020. Het wordt geheel opnieuw gemotori-seerd met de schoonste dieselmotoren die er op dit moment zijn. Het is een historischschip en dat vraagt weer om andere oplossin-gen dan, bijvoorbeeld, een modern vracht-schip. Dat vinden wij genieten. We willen er altijd iets moois maken. Als bonus doen we dit nu op een mooi, historisch schip.” Naast het maken van leidingsystemen en complete installaties voor voortstuwing, ver-vaardigt HR Piping ook pakketten voor water-ballast-behandelingssystemen. Het water dat een niet (volledig) geladen vrachtschip mee- neemt moet     plaatsmaken voor  nieuwe vracht. „Dat water kan natuurlijk niet zomaar in zee gedumpt worden. Er kunnen immers exoten of ziekteverwerkers inzitten. Dat water moet eerst gezuiverd worden. Wij maken hiervoor complete prefab systemen die inmiddels de halve wereld overgaan om ingebouwd te worden.” Jacob en Tjibbe zijn het er over eens, het mooie van het vak is dat geen project hetzelf-de is. „Elk schip heeft eigen unieke kenmerken en eisen. Voor de ontwerpers is dat een mooie uitdaging, maar ook voor de vakkrachten in de werkplaats is dat mooi. Elke pijp is anders van vorm en opgebouwd uit verschillende op maat gemaakte onderdelen. Naast staal, RVS en cunifer maken we ook gebruik van kunst stof, GRE. Dat is lichter dan staal en heeft een langere levensduur. Elk materiaal vraagt om specialistische behandelmethodes. Je staat hier nooit dagen achtereen hetzelfde te doen. Saai wordt het hier nooit.”

Wat je nog niet kunt, kan geleerd worden

HR Piping leidt samen met MSO Groningen en ROC Friese Poort Drachten jongeren op tot lasser en/of werktuigbouwkundige niveau 3. Zij kunnen bij HR Piping in de werkplaats aan de slag om de producten vanaf tekening op maat te prefabriceren. Een andere optie is het inbouwen van de producten in de schepen. Het komt zelfs voor dat een dergelijke klus op een varend schip gedaan wordt. „Wie van varen houdt, kan zo mooi een paar weken de zee op.”

„Er is hier voor iedereen die van techniek houdt werk te vinden dat bij je past. Als je (nog) geen diploma hebt, maar je bent wel geïnteresseerd in werk in onze branche, dan ben je ook welkom. Wat je nog niet kunt, kan geleerd worden. Wij helpen je daarbij.”

www.hrpiping.nl