Breinrust effectiever dan doordenderen

AMSTERDAM Wil jij vandaag weer keihard aan de slag op je werk, en ben je bereid om tot het gaatje te gaan? Juist dan lukt het niet.

De hardwerkende Nederlander is het rolmodel van nu. Toch hebben we bijna de helft van de werktijd het koppie er niet helemaal bij. Urenlang gefocust doorwerken is namelijk helemaal niet mogelijk. Veel kenners houden het er op dat je alleen flink door kunt werken als je ook vaak en veel stopt. Het beste is elk half uur of drie kwartier vijf minuten pauze. Even geen pc-scherm, maar een appeltje eten en uit het raam kijken.

Zo’n breinpauze helpt om herinneringen op te slaan en betekenis te geven aan wat we net hebben opgesnoven. En het helpt om de informatie op een nieuwe creatieve manier te gebruiken. Zo denken Amerikaanse psychologen na onderzoek dat scholen hun leerlingen tijd en trucs moeten geven om het geleerde in rust op zich te laten inwerken. Scholieren blijken dan beter te kunnen plannen en ze hebben betere schoolresultaten. En proefpersonen die vaker dan anderen in gedachten even ‘weg’ konden zijn, kwamen ‘terug’ met meer creatieve oplossingen.

Al met al weten we dat buffelen en breinpauzes een gouden combinatie zijn. Samen maken ze ons creatief en samen zorgen ze dat we onze aandacht met kracht kunnen inzetten. Er is alleen een groot probleem, concludeert Florence Pérès, consultant bij Better Minds at Work. We kunnen ons te vaak niet goed concentreren om te buffelen. En we hebben tegelijk moeite om ons brein een echte rustpauze te geven.

Hoofdverdachte is de smartphone die ons denkende brein maar laat doordenderen. Pérès somt het op in haar net verschenen boek Digital Detox: ,,In de metro, in de file, op het toilet, in het deurgat van de vergaderruimte hangend: we nemen ons toestel ook ter hand omdat we niets anders te doen hebben.”

Al dat zogenaamd ontspannen mailen, whatsappen en facebooken is voor je brein geen pauze. Het levert daarna slechte aandacht op en dus ook verminderde werkprestaties. Pérès geeft de glasheldere diagnose: ,,We weten niet meer hoe het voelt om niets omhanden te hebben.”

Eigenlijk moeten we weer leren om rust te vinden zonder er naar op zoek te gaan. ‘Ik kan regelmatig helemaal niets’ is een zeldzaam talent dat zo je cv in kan.