Buikspieroefeningen tijdens vergaderingen en een rondje wandelen in de pauze

Je hoort het steeds vaker en ook wij hebben het er in onze artikelen weleens over: zitten is het nieuwe roken. Tegenwoordig zijn er vele initiatieven om elke dag regelmatig van de werkstoel af te komen.

Psycholoog Thijs Launspach, stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk, heeft zelf op kantoor weleens op een soort grote skippybal gezeten. “Dat dwong mij om mijn zithouding actief te corrigeren”, vertelt hij. Andere organisaties gebruiken sta-bureaus of laten een hometrainer onder werkplekken monteren. Staande vergadering zijn ook een opkomend iets. “Er zijn zelfs vergaderingen waar buikspieroefeningen worden gedaan. In dat geval schijnen de vergaderingen wel lekker snel klaar te zijn.”
 

Kan makkelijker

Maar volgens Launspach kan het allemaal makkelijker. Hij deelt zijn inzichten in het Algemeen Dagblad. “Probeer gewoon zo veel mogelijk tijd gedurende je werkdag op je benen te staan. Loop langs het kantoor van die persoon die je anders een mail had gestuurd. IJsbeer tijdens een telefoontje met een cliënt of maak tijdens een overleg een ommetje door het gebouw in plaats van dat je met een bekertje koffie aan een tafel zit.”
 

Wandelen heeft vele voordelen

Dat ommetje is sowieso een goed idee, stelt Launspach. “Tijdens je lunchpauze een wandeling maken is iets dat ik steeds vaker zie. Veelal in groepjes van vier of vijf, met een boterham in de hand.” Die wandeling heeft ook andere voordelen. Doordat je even uit je vaste omgeving bent, levert het soms frisse en nieuwe ideeën op. Ook ontspannen je spieren en je raakt minder gestrest. Dat laatste geldt vooral als je in de natuur loopt, in plaats van in een stedelijke omgeving. Launspach: “Maar voel je vooral niet verplicht om altijd met collega’s te gaan wandelen. Als je in je eentje lopen prettiger vindt, moet je dat vooral doen. Dat is pas écht rustgevend.”

 

Lees ook: Meer bewegen op de werkvloer? Dit bedrijf verwijderde alle prullenbakken