Caparis heeft moeite vacatures op te vullen op sociale werkplaats

Sociale werkvoorziening Caparis heeft vijftig onvervulde vacatures. Kandidaten daarvoor zijn echter niet te vinden bij aandeelhouder Opsterland.

Caparis-directeur Alex Bonnema beklaagde zich vorige maand op een blog op de site van de sociale werkvoorziening over de bijna vijftig vacatures die hij niet kon vervullen. Het bedrijf moest zelfs noodgedwongen uitzendkrachten inhuren vanwege een tekort aan personeel. Een onwenselijke situatie, zo oordeelde hij. ,,In de kaartenbakken van onze acht aandeelhoudende gemeenten zitten meer dan tienduizend mensen die wel willen werken maar de kans niet krijgen.’’

Voor Marcel van Opzeeland, voorman van Opsterlands Belang, was de blog aanleiding om vragen te stellen aan het college van b en w van Opsterland, een van de aandeelhouders van Caparis. Waarom hielpen zij niet meer bijstandsgerechtigden aan het werk bij de voorziening?

Iets gecompliceerder

Uit antwoord van het college blijkt echter dat het allemaal iets gecompliceerder ligt. Opsterland was niet op de hoogte van de vacatures en stak na de blog direct zijn licht op bij Caparis. Om vervolgens te ontdekken dat het overgrote deel van de vacatures die nu bij Caparis openstaan, voor mensen met een functiebeperking zijn. Dit zijn mensen die in hun werk gehinderd worden door (geestelijke) gezondheidsproblemen of een handicap. Van deze groep is in Opsterland echter het overgrote deel al aan het werk. ,,Dit is goed nieuws, maar betekent tevens dat wij niet veel kandidaten uit deze doelgroep hebben die geplaatst kunnen worden’’, aldus het college.

Opsterland heeft Caparis gevraagd de eisen op te rekken, zodat ook mensen in de bijstand die geen functiebeperking hebben bij de sociale werkvoorziening geplaatst kunnen worden. Ook de andere aandeelhoudende gemeenten hebben hier op aangedrongen. Caparis gaat met de werkgevers in gesprek om hier een oplossing voor te vinden.

Ondertussen vlooit Opsterland de kaartenbakken door om alsnog kandidaten voor de openstaande vacatures te vinden.

Bron: Leeuwarder Courant
Foto: Niels Westra