Code oranje, ANWB adviseert thuiswerken. De voor- en nadelen.

Ambitie .nl
10 december 2017

Code oranje, gevaarlijk op de weg. De ANWB adviseert mensen om maandag thuis te werken als dat kan en vooral niet de weg op te gaan.  Naast de veiligheid hieronder nog een aantal voor- en nadelen.

 

Voordelen

Het kunnen uitvoeren van gezinstaken is een voordeel voor thuiswerkers. Zij kunnen tijdens hun werkzaamheden eventueel ook als mama- of papadag op de kinderen letten. Er is minder kinderopvang nodig. De wasmachine kan intussen aan, maar door thuiswerken is de grens tussen werk en privé minder makkelijk aan te geven. Een aparte kantoorruimte is daarbij handig, omdat er anders constant tegen een stapel papieren of de werkcomputer wordt aangekeken.

Een simpel te verklaren voordeel is tijdsbesparing. Je hoeft de deur niet uit en kunt bij wijze van spreken – of letterlijk – nog in de pyjama aan het bureau gaan zitten. De auto, fiets of het openbaar vervoer hoeft niet te worden gebruikt voor woon-werkverkeer. Ook worden er minder reiskosten gemaakt. Zowel voor een baas als voor de werknemer zelf is dit een voordeel.

Thuiswerken zou efficiënter zijn. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex blijkt dat 36 procent van de ondervraagden in dezelfde uren thuis meer werk verzet dan op kantoor. Van de medewerkers geeft 86 procent daarbij aan net zo veel of nog meer uren te werken dan tijdens een dag op kantoor. De productiviteit ligt dan hoger.

 

Wie vaak thuis werkt, meldt zich minder vaak ziek. Als iemand zich niet lekker voelt, is het een grote stap om dan alsnog naar kantoor te gaan. Wie (zwaar) verkouden is of een lichte griep heeft, zou wellicht niet naar kantoor gaan. Thuiswerken is dan een goede oplossing, omdat een toilet en paracetamol dichtbij zijn. De werkgever hoeft geen ziekteverzuimdagen uit te keren.

 

Nadelen

Wie thuiswerkt, kan zich ook alleen voelen. Er is geen interactie met collega's en dan bestaat er de kans dat je buiten de groep gaat vallen. Er kan minder betrokkenheid met het werk zijn.

Een hoge mate van discipline is thuis ook vereist. Er zijn meer afleidingen dan op kantoor. Er moet nog worden gestofzuigd, de boodschappen moeten gedaan worden. Omdat er geen echte werktijden zijn, kan dat lastig worden.

Promotie? Dat kan nog steeds, maar de baas ziet niet altijd wat je doet. Hij/zij krijgt je werk wel onder ogen, maar er is minder fysiek contact en dat kan nadelig zijn.

Wie zich goed wil concentreren, kan het beste een goede werkplek inrichten. Dat betekent een apart kantoortje, met een deur die dicht kan. Daar moeten geen afleidende factoren zijn, om de productiviteit hoog te houden. Het inrichten van zo'n kantoor kan een probleem vormen. Het kost geld en de ICT-mogelijkheden zijn altijd minder dan op het werk.

Meer nieuws

Het is de maandag van de laatste volle week van januari. Dat betekent: Blue Monday, oftewel de meest depressieve dag van de week. Althans,...
Een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking heeft betaald werk, vooral omdat de laatste jaren meer vrouwen aan de slag zijn gegaan...
Drukke dag op het werk? Misschien kunnen jij en je collega's dan eens samen een liedje zingen. Dat kan namelijk werkstress verminderen en...
Werken. We vinden het maar al te vaak een belasting. We hebben het nodig om geld te verdienen , maar het beperkt ons in dingen die we graag...
Het aantal mensen tussen de 15- en 75 jaar dat betaald werk heeft, is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 13 duizend per maand...