Corona en je werk: dit moet je doen (en dit mag je van de baas verwachten)

 

Na een weekeinde waarin het coronavirus zich ook manifesteerde in Drenthe, is Noord-Nederland maandag weer aan het werk gegaan. Hoe ga je op het werk om met corona? En hoe moet het werk met jou omgaan?

Wat moet je als werknemer doen?

Naast de gebruikelijke adviezen om verspreiding te voorkomen, moeten werknemers het zekere voor het onzekere nemen, zo zegt vakbond FNV. Wie twijfelt of het wel veilig is om aan het werk te gaan, moet overleg zoeken met de werkgever. Hier is veel informatie te vinden over de stand van zaken.

Wat mag je van je werkgever verwachten?

De werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. De werkgever moet risico’s die verbonden zijn aan het werk in kaart brengen en nadenken over maatregelen die risico’s uit te sluiten dan wel zo klein mogelijk te maken. Dat geldt dus ook voor corona. Als werknemers tijdens hun werk risico lopen op besmetting moet de werkgever ermee aan de slag. De werkgever moet de werknemers ook informatie geven over wat het coronavirus betekent voor de werkzaamheden en of er sprake is van een verhoogd risico om het virus op te lopen tijdens het werk. De maatregelen die erop gericht zijn om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken moeten ook worden besproken, zodat de werknemers weten wat ze moeten doen.

Is het niet veel verstandiger om thuis te werken?

Volgens vakbond FNV kan dat alleen van geval tot geval bekeken worden. Het hangt van te veel verschillende factoren af.

Een mondkapje naar je werk?

Mondkapjes helpen lang niet allemaal. De FNV verwijst naar het RIVM, dat stelt dat speciale maskers nodig zijn die je heel nauwkeurig moet gebruiken en geregeld vervangen. Het is in de praktijk bijna niet te doen.

Wat als je voor je werk met veel verschillende mensen in aanraking komt?

FNV riep vorige week NS op duidelijkheid te scheppen. Donderdag volgde een persconferentie waarop OV-bedrijven kenbaar maakten hoe ze zich voorbereiden. Via deze link kun je er meer over lezen.

Bron: Dvhn.nl