Coronabonus voor supermarktpersoneel, een sympathiek idee

Supermarkten beleven sinds het begin van de coronacrisis gouden tijden. Volgens onderzoekers was de omzet van grote ketens zoals Albert Heijn, Lidl en Jumbo dit jaar tot nu toe zo’n 11,4 miljard euro – grofweg een miljard meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bonden grijpen de gelegenheid aan om te vragen om een bonus voor het personeel, dat het immers in deze moeilijke tijd mogelijk maakt voor supers om al wekenlang topomzetten te realiseren. Ze constateren dat er veel wordt gevraagd van de medewerkers die dagelijks hun gezondheid riskeren tijdens het werk, net als werknemers in de zorg overigens. Maar daar zijn de beloningen in de regel wat royaler dan bij supermarkten.

Het CNV pleit voor een eenmalig bedrag van 500 euro per werknemer. Het is de vakorganisatie niet ontgaan dat de winkels wel iets extra’s hebben gedaan voor hun medewerkers. Een bosje bloemen, een reep chocolade of een aardig bedankbriefje, allemaal prima zegt de bond, maar het staat in geen verhouding tot de enorme omzet die nu wordt gedraaid. Kijk naar het buitenland, daar zijn extraatjes voor het zwaarbelaste winkelpersoneel ook mogelijk.

Wat vermoedelijk meespeelt is dat de bonden geen fijne herinneringen hebben aan de recente, moeizame cao-onderhandelingen. Die leverden begin dit jaar een mager akkoord op dat niet door alle deelnemers werd ondertekend. Zo trok de FNV zich terug uit protest over het volgens deze bond karige resultaat. De geboden loonsverhoging zou de inflatie amper bijhouden, terwijl weinig wordt gedaan aan de werkdruk en klachten over de inroostering van personeel.

Nu valt er wel iets af te dingen op de hoge omzetten in de supers. De marge in de branche is relatief laag en de winkels moeten extra kosten maken met het oog op de coronapreventie.

Toch is het idee voor een coronabonus voor supermarktpersoneel sympathiek. Vakkenvullers, caissières, schoonmakers, maar ook de chauffeurs die bij nacht en ontij de goederen vervoeren; gezamenlijk zorgen ze er tegen een overwegend bescheiden vergoeding voor dat wij dagelijks ons natje en droogje veilig kunnen halen en afrekenen. Dat is wel iets extra’s waard.

Bron: dvhn.nl