CPB zoekt uit: drukt flexwerk onze lonen?

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil uitzoeken of flexwerk ervoor zorgt dat de lonen amper stijgen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Centraal Planbureau. Het rapport moet er over een halfjaar liggen.

Hoewel de economie dit jaar met 3,2 procent groeit, stijgen de cao-lonen maar mondjesmaat. De eerder voorspelde loongolf blijft uit, tot frustratie van de Tweede Kamer, die vindt dat bedrijven de portemonnee moeten trekken nu zij zelf recordwinsten boeken.

SP-Kamerlid Bart van Kent dringt zelfs aan op een loonmaatregel, om werkgevers wettelijk tot salarisverhoging te dwingen. Maar Koolmees wil niet ingrijpen in cao-onderhandelingen.

 

Minder somber

Volgens de minister is de koopkrachtsituatie minder somber dan die lijkt. De lonen stijgen weliswaar minder hard dan gehoopt, maar tegelijkertijd is ook het inflatiecijfer naar beneden bijgesteld, waardoor de eerder geraamde koopkrachtstijging van 0,6 procent gehandhaafd blijft. Volgend jaar houdt de doorsnee Nederlander 1,6 procent meer over in de portemonnee. Die koopkrachtstijging komt vooral door een slordige 5 miljard euro aan lastenverlichting, die dit kabinet in petto heeft.

 

Samenhang

De Nederlandsche Bank stelde begin dit jaar vast dat er samenhang bestaat tussen het fors gestegen aanbod van flexwerk en de gedaalde arbeidsinkomensquote, dat uitdrukt welk deel van de koek die in Nederland wordt verdiend bij werknemers terechtkomt.

Een mogelijke verklaring hiervoor is de zwakkere onderhandelingspositie van flexwerkers ten opzichte van werknemers met een vast dienstverband, aldus DNB. Hard bewijs voor die stelling ontbreekt echter.