‘Cv aandikken begrijpelijk, maar liegen is een stap te ver’

Liegen op de curriculum vitae. Het wordt door bijna iedereen afgeraden. Toch wordt het her en der nog altijd gedaan. Professionele controleurs zijn verbijsterd dat mensen er soms nog mee wegkomen. ,,Een cv checken is geen hogere wiskunde.”

Onlangs nog raakte Cailin Kuit, kandidaat-gemeenteraadslid de partij van Sylvana Simons in Amsterdam, in opspraak omdat ze zichzelf psychiater noemde. Ze stond echter niet geregistreerd in het BIG-register (beroepen in de individuele gezondheidszorg). Een verklaring bleef uit en Kuit trok zich terug als kandidaat.
 

Checken van cv

Karina Ahles van cv-verificatiebureau Een Streepje Voor reageert tegenover Intermediair vol onbegrip. ,,Het checken van een cv is geen hogere wiskunde. Ik snap niet dat het niet intern gedaan wordt, want je kan erop wachten dat een journalist het wel doet. Voor een politieke partij heeft dit echt een grote impact. Dit is niet de eerste keer, en waarschijnlijk dus ook niet de laatste keer. Het is verbijsterend dat er geen lering uit eerdere gevallen is getrokken.”
 

Verantwoordelijkheid

Ahles vertelt dat ze het de verantwoordelijkheid van de sollicitant vindt om een juist cv aan te leveren. ,,Hoewel het vaker gaat om kleine, onbewuste foutjes dan om verzonnen diploma’s en werkervaring, is het wel slordig. Dus als je zelf niet meer weet wanneer je precies bent uitgeschreven bij je opleiding, bel dan naar het opleidingsinstituut.”

Harm Voogt, ceo van Validata Group en CV-OK vindt dat de verantwoordelijkheid juist voor een groot deel bij de werkgever ligt. ,,Door van tevoren al cv’s te verifiëren via bijvoorbeeld een externe partij, kan het tijdens het gesprek volledig over de inhoud gaan.”
 

Pimpen

Voogt snapt wel dat mensen hun cv een beetje pimpen: ,,Als je je cv maakt, heb je een bepaald doel: je wilt op gesprek komen. Dan begrijp ik dat je het een beetje aandikt, als een soort branding. Als je ergens twee maanden hebt gewerkt, maar het liep niet goed, dan snap ik dat je het weglaat. In de kern moet je wel eerlijk zijn, dus geen diploma’s erbij verzinnen. Dat is een stap te verder.”