Dag van de Arbeid = vrij? Nee (wel voor de financiële sector)

In Nederland wordt er vandaag stug doorgewerkt. En dat terwijl het de Dag van de Arbeid is. Het is een officiële feestdag en normaal gesproken heb je dan vrij. Om Nederland heen is dat ook het geval.

In Duitsland en België, Oostenrijk, Frankrijk en Italië was het vorig jaar zo rustig op de weg, dat de ANWB enkele tweets verstuurde. ,,Geen ochtendspits ivm Dag van de Arbeid, eind van de dag druk door terugkerend verkeer”, aldus de ANWB. Het ‘ochtendverkeer’ zal vandaag in ons land gewoon doorkachelen. 

De Dag van de Arbeid ontstond in de late jaren van de negentiende eeuw. De dag verwijst naar de eerste grote demonstraties voor betere arbeidsomstandigheden. Die werden op 1 mei 1890 in meerdere landen georganiseerd.

De Dag van de Arbeid werd in de vorige eeuw voor katholieke arbeiders het feest van Sint-Jozef, die wordt geprezen als arbeider. Tegenwoordig is de Dag van de Arbeid echter vooral een symbolische dag waarop een gevoel van internationale verbondenheid en solidariteit wordt benadrukt.

België viert de Dag van de Arbeid traditiegetrouw als feestdag van de communistische en socialistische arbeidersbeweging. Ook Frankrijk, waar de vakbonden nog altijd een dikke vinger in de pap hebben, viert vandaag Fête de Travail, het feest van de arbeid. Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en de Scandinavische landen hebben de Dag van de Arbeid ook in de agenda staan als doorbetaalde vrije dag. Scholen, openbare instellingen en veel bedrijven zijn gesloten.

In bijna heel Europa is de Dag van de Arbeid een dag waarop er niet wordt gewerkt. Behalve in Groot-Brittanië, Denemarken en Nederland. Daar worden de handen gewoon uit de mouwen gestoken. Hoewel, niet alle sectoren draaien vandaag op volle toeren. De beurs is gesloten en ook het betalingsverkeer ligt stil, weet het Financieele Dagblad.

 

Waarom?

De Europese banken zijn aan elkaar gekoppeld. Omdat in de omringende landen het betalingsverkeer is stilgelegd, is dat ook in Nederland het geval. Betalingsverkeer tussen rekeninghouders die bij dezelfde bank zijn aangesloten, is wel mogelijk. Dus een overboeking van ING naar ING zal waarschijnlijk aankomen.