U bent hier

Dag van de doktersassistente!

Ambitie .nl
7 maart 2019

Vandaag is het de dag om de doktersassistentes in het zonnetje te zetten! Als doktersassistente ben jij het eerste aanspreekpunt voor de patiënten. Je plant spreekuren voor patiënten in en je zorgt dat de instrumenten en dossiers klaarliggen voor de huisarts. Daarnaast voer je ook zelfstandig kleine medische-technische handelingen uit. Kortom je bent allround inzetbaar! Hieronder staan 10 momenten die jij als doktersassistente zeker wel een keer hebt meegemaakt! 

1. Elke ochtend weer op tijd je bed uit.
Om 08:00 uur stipt wordt de telefoon weer aangesloten en je weet gewoon dat het dan spitsuur is met alle mensen die diezelfde dag nog een afspraak willen hebben. Je moet dus niet alleen op tijd bij de praktijk zijn, je moet dus ook in staat zijn om zo vroeg al complete gesprekken te kunnen voeren.

2. Je bent geen huisarts.
"Of uw blauwe opgezwollen enkel gebroken is?" Geen idee, dat kan ik vanaf deze kant van de lijn niet zien. En heel eerlijk: ik ben geen arts. Ik heb mijn basistheorie wel gehad, maar daar zat geen onderdeel bij dat 'botbreuken herkennen via de telefoon' heet. 

3. Je bent ook niet alleen maar een telefoniste.
"Waarom ik zoveel vragen stel? Omdat de huisarts druk is en ik, als het niet nodig is, u hier liever niet zie vandaag." Voor alle mensen die denken dat ik alleen maar telefoniste ben: ik heb wel mijn basistheorie gehad hoor!

4. Google zou verboden moeten worden.
"Nee mevrouw, omdat uw dochtertje vannacht wat moest hoesten betekent het écht niet dat ze nu een longontsteking heeft. Ook niet omdat het op Google staat, nee... Bel nog maar eens terug als ze over vijf dagen nog hoest."

5. Mensen die om 10:00 bellen en verwachten dat ze meteen een afspraak hebben.
"De dertig mensen voor u konden ook gewoon netjes rond 08:00 bellen vanochtend dus helaas, vandaag zitten we vol. En ja, ik snap dat u dat vervelend vindt." Beleefd zijn en beleefd blijven staan ook in het takenlijstje van een doktersassistente.

6. Mensen die een heel levensverhaal houden via de telefoon.
Je vroeg alleen om hun naam en geboortedatum, maar je kreeg er gratis een heel na-oorlogs verslag bij over hoe vroeger de dokter nog bij mensen thuis langskwam en toen alles beter was. Zucht, daar gaat je tijd.

7. Dat ene vrouwtje die elke week wat anders heeft.
Vorige week had ze last van een kriebelhoest, de week ervoor had ze tintelingen in haar enkel en de week daarvoor werden haar oren niet meer warm... Wanneer je haar aan de telefoon vraagt wat ze precies heeft kan ze het nooit uitleggen, maar ze staat er altijd op dat ze de dokter die dag moet zien... *zucht*.

8. Die patiënt die opbelt met de mededeling dat hij antibiotica MOET hebben.
"Sorry meneer, maar de dokter bepaalt of u antibiotica nodig heeft. U zult toch echt even moeten langskomen voordat we u een recept uitschrijven." Stiekem wil je erbij zeggen "En als u nu nog brutaler wordt krijg u helemaal niks meer..." maar je weet je keurig in te houden.

9. De pauzes breng je meestal door achter jouw computer.
Wanneer de telefoon eindelijk stopt met non-stop rinkelen ligt er nog genoeg papierwerk voor je klaar die in de computer ingevoerd moeten worden. Dat wordt maar weer een kop koffie achter je pc wegwerken. Als doktersassistente lijk je soms nog drukker te zijn dan de dokter zelf.

10. Kinderen hebben geen voorrang.
Mensen kunnen nog zo smekend met hun krijsende kinderen op de arm de praktijk binnen lopen. Zolang de kinderen geen ledematen missen en geen extra gaten in hun lijfje hebben, zullen ze gewoon netjes op hun beurt moeten wachten.

Meer nieuws

Daar zit je dan met je goeie gedrag. De werkdag is amper begonnen of de moed zakt je in de schoenen. Het eerste verwijt van je baas is...
De krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw record. Tegenover bijna elke werkloze staat nu een vacature. De werkloosheid is voor het...
Werkverslaving en bevlogenheid lijken op elkaar, maar zijn toch wezenlijk verschillend. Het eerste komt voort uit negatieve motivatie en...
Drukke dag op het werk? Misschien kunnen jij en je collega's dan eens samen een liedje zingen. Dat kan namelijk werkstress verminderen en...
Van de totaal 8,9 miljoen IT’ers die er in de Europese Unie zijn, is slechts anderhalf miljoen vrouw. Dat is 17 procent, een Europees...