De 7 dingen die je sowieso mee moet nemen op sollicitatie

Redactie Ambitie
23 mei 2019

De zenuwen gieren door je lijf en je staat op het punt om te vertrekken naar je sollicitatiegesprek. Heb je alles bij je? Wat neem je allemaal mee naar een gesprek? Onderstaande lijst noemt de onmisbare zaken.

1. Informatie rondom het gesprek

Bij de receptie aankomen en niet meer weten naar wie je moet vragen komt niet helemaal lekker over. Net zoals dat je de route naar het bedrijf wellicht niet meer weet of je niet weet op welke etage je moet zijn. Neem daarom alle benodigde gegevens rondom het gesprek mee en zorg dat je ze bij de hand hebt. Denk aan de naam van je gesprekspartner, de ruimte waar je moet zijn, telefoonnummer van het bedrijf, etc.

2. Kopieën van je CV, je sollicitatiebrief en de vacaturetekst

Interviewers hebben als het goed is altijd jouw CV voor zich liggen. Maar ook zij kunnen een keer wat vergeten. Of stel dat er iemand later aan komt schuiven bij het gesprek. Het is daarom altijd goed om meerdere kopietjes mee te hebben. Is er een gesprekspartner jouw CV vergeten of heeft hij of zij er geen bij zich, dan maak je direct een goede indruk om er eentje te geven. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je sollicitatiebrief. Zo kun je in het gesprek naar iets uit je brief verwijzen. Het meenemen van de vacaturetekst is handig om verduidelijkingen te kunnen vragen, in te haken op iets uit de tekst (bij het vragen stellen bijvoorbeeld)

3. Een map

Al die papieren die hierboven beschreven staan, moeten wel netjes blijven natuurlijk. En het is handig om ze op één plek te bewaren. Een nette map is dan ook een handig iets om mee te nemen naar je gesprek. Daar kun je ook eventuele formulieren die je van de organisatie krijgt in bewaren. Een nette map maakt een goede indruk. Let overigens ook op waarin je de map vervoert. Een plastic tasje is niet de beste keuze.

4. Je portfolio en referenties

Zeker als je in de creatieve sector aan het werk wil, is het meebrengen van je portfolio een zekere must. Met eerder werk kun je namelijk niet alleen je ervaring, maar ook je kwaliteiten tonen. Dus architect, grafisch vormgever, fotograaf? Laat zien wat je gedaan hebt. Oh, en je kunt positieve feedback van je opdrachtgevers tonen. Vergeet trouwens ook je referenties niet. Natuurlijk kun je deze later nog doorgeven, maar direct tijdens het gesprek persoonlijk overhandigen maakt het voor de mensen tegenover je aan tafel ook wat gemakkelijker.

5. Een pen

Notities maken tijdens het gesprek raar? Helemaal niet. Het laat zien dat je luistert, betrokken bent bij het gesprek en het is handig voor jezelf. Door iets op te schrijven kun je er bijvoorbeeld gemakkelijker op terugkomen in de vragen aan het einde van het gesprek. Wel belangrijk om te doen: vraag van te voren of het akkoord is dat je tijdens het gesprek wat notities maakt en vergeet geen oogcontact te maken. Dat is beiden wel zo netjes.

6. Je vragen

Tijdens het gesprek kom je wellicht met wat vragen te zitten (ook die kun je noteren), maar van te voren heb je uiteraard enkele vragen bedacht. Deze vragen kunnen gaan over het bedrijf en de functie. Schrijf ze op en neem ze (bij voorkeur) mee op papier. Zo kun je altijd nog even kijken op je blaadje. Het stellen van vragen laat zien dat je professioneel jouw huiswerk hebt gedaan en je voorbereiding in orde was. Bovendien toont het jouw interesse in het bedrijf waar je wilt gaan werken én geeft het je een beeld of de organisatie wel echt helemaal bij je past. Pas op: stel geen vragen die je ook wel had kunnen opzoeken.

7. Identificatie, telefoon en agenda

Hoewel je je identificatie eigenlijk altijd bij je moet hebben, is het zeker ook goed om hem mee te nemen naar een sollicitatiegesprek. Er zijn gebouwen waar je je moet identificeren voordat je naar binnen mag. Een ander noodzakelijk iets is je telefoon. Je kunt er gegevens in opslaan (bijvoorbeeld die uit punt 1), maar je kunt ook bellen als je onverhoopt later bent. Ven je agenda (wellicht in je telefoon) is altijd goed om bij je te hebben voor eventuele vervolgafspraken na het gesprek.

Tags: 
Tips & Trucs

Meer nieuws

Er zit een groot verschil in salaris tussen IT’ers die jobhoppen en IT’ers die bij dezelfde werkgever blijven. Dat blijkt uit...
Stop met sociale media, schrijft Cal Newport in zijn nieuwe boek Digitaal Minimalisme. Het verbetert niet alleen je privéleven, maar zeker...
Dagelijks staan vele bouwvakkers tijdens hun werkzaamheden bloot aan veel lawaai. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf bouwvakkers zelf...
,,Door de crisis van een aantal jaren geleden hebben veel mensen de bouwsector verlaten’’, vertelt Anne Dijkstra, docent bouwtechniek aan...
Loonwerker en timmerman, dat is de perfecte werkcombinatie voor Patrick Gaasendam (28) uit Kollum. ,,Timmeren leek me altijd wel leuk, dat...