De 7 types mensen die je carrière vooruit helpen

Er zijn mensen die je carrière saboteren en er zijn mensen die je carrière net dat extra duwtje in de rug geven. Laten we focussen op die laatste. Wie zijn ze en waar kom je ze tegen?

Het kan zijn dat je ze al kende voor je je professionele carrière begon. Denk: leerkrachten, familie, vrienden. Maar je kan ze ook nog tegenkomen als starter of als senior-profiel. Wie zich ervoor openstelt, kan veel mensen ontmoeten die je helpen om jezelf professioneel te vormen, die je uitdagen, die je motiveren of die net die missende schakel zijn in jouw netwerk.

Welke mensen kunnen je carrière boosten? 

1. Een goede baas

Het soort baas dat jouw potentieel ziet en je mogelijkheden aanbiedt. Hij of zij zal je onder zijn of haar vleugels nemen en je motiveren om het onderste uit de kan te halen. Beter nog, jij zal je automatisch gemotiveerd voelen om je te bewijzen. Een goede baas kan op veel vlakken de beste mentor zijn die jij je kan wensen.

2. Trouwe vrienden

Goede vrienden zijn vaak niet dik bezaaid. Je hebt misschien veel maten en kennissen, maar die enkelingen waar je alles aan kan toevertrouwen… die zijn onbetaalbaar. Zij zullen je de waarheid zeggen, je herinneren aan jouw doelen als je even je focus verliest, luisteren als het minder goed gaat. Maar ze zullen ook eerlijk durven zijn en jou weer die duw in de juiste richting geven als je de pedalen verliest. Reken op hen voor perspectief en emotionele ondersteuning.

3. Professionele carrièreconsulenten

De arbeidsmarkt verandert voortdurend. Jij voelt je misschien niet meer thuis in de sector die je hebt gekozen of je voelt dat jouw talenten niet meer tot hun recht komen. Wat weet je eigenlijk nog over die nieuwe jobs met nieuwe termen die als paddenstoelen uit de grond schieten?

Een jobcoach of carrièreconsulent kan dan perspectief bieden en de bomen in het bos aanduiden. Je kan bij hen terecht voor advies, tips en begeleiding. Zij stellen misschien vragen waar jij zelf nog niet aan gedacht had en hebben genoeg ervaring om met een waaier aan mogelijkheden op de proppen te komen.

4. Alumni

Benut je schoolcontacten van de universiteit, hogeschool, volwassenonderwijs, bijscholing… Lijkt jouw netwerk niet groot genoeg, dan kan je het misschien aanvullen met dat van hen. Medestudenten die een bepaalde sector wisten door te breken, die weet hebben van een bepaalde job die jouw op het lijf geschreven is, … Zoek contact via LinkedIn, een reünie of stuur een berichtje via sms of Facebook om even iets te gaan drinken. Het hoeft zelfs geen directe medestudent te zijn. Jouw ex-leerkrachten kunnen je misschien linken aan een oud-student die het gemaakt heeft in de sector waar jij wil in doorbreken. Je kan hen laten bemiddelen en een alumni-date laten opzetten. Je weet maar nooit wat je contact oplevert.

5. Familie

Heb je een goede band met je familie? Dan zijn zij waarschijnlijk een goede referentie om je carrière(keuzes) te beoordelen. Zij zien waar het misloopt en of jij nog gelukkig bent in je job, wanneer jij er te dicht bijstaat om nog te onderscheiden wat goed of slecht voor je is. Vraag hen om advies. Zij kennen je het langst. En ook zij hebben een netwerk.

6. Vrijwilligers

Ben je actief (geweest) als vrijwilliger? Ook daar heb je een netwerk opgebouwd met mede-vrijwilligers en met de mensen die de organisatie runnen. Ze zullen je inzet graag belonen door iets terug te doen en je aan te raden bij vrienden, of zullen je in gedachten houden als ze een leuke jobopportuniteit tegenkomen.

7. Een mentor

Eerder zeiden we al dat je baas een goede mentor kan zijn, maar het kan net zo goed een collega, vriend, buurman/-vrouw, professor of wildvreemde van op café zijn. Het gaat niet zo zeer om wie het is, maar om wat ze je te bieden/leren hebben.

Vaak is het iemand die al ervaring heeft in het veld waar jij je ook aan wilt wagen. Hun expertise is onbetaalbaar. Soms is het iemand met bepaalde vaardigheden die jouw carrière net zo goed kan verder helpen, al is hij/zij actief in een volledig andere sector. Misschien is het gewoon iemand met een goede energie die je motiveert om door te zetten en je nieuwe inzichten kan bijbrengen.

Mentors vind je overal, maar je moet je er wel voor openstellen en willen bijleren.

 

Bron: jobat.be