De juiste vraag: lieg je goed genoeg?

ROTTERDAM Zeker 60 procent van de mensen liegt minstens één keer in een gesprek van tien minuten. Mannen jokken om goed over te komen, vrouwen om hun gesprekspartner vleien.

Leugenaars zijn volgens onderzoeken lastiger te betrappen dan je denkt. Proefpersonen die voorzichtig jokten ‘ik vind hem ook aardig’ werden net zo makkelijk geloofd als de dikke vette leugen ‘ik ben een beroemde artiest’. We zien het echt niet. Het geloof dat naar rechts kijken je verraadt terwijl naar links kijkende mensen de waarheid spreken, is wetenschappelijk niet valide gebleken. Dat je neus echt niet langer wordt, nemen we ook zonder onderzoek wel aan.

Online vinden we leugens herkennen nog lastiger. Wetenschappers bekeken in werksituaties schriftelijk jokken. E-mailende proefpersonen jokten fors. Dat lijkt ook voor appen en sociale media te gelden.

Toch denken onderzoekers een digitaal Pinokkio-momentje te hebben gevonden. Wie er langer over doet om antwoord te geven, meer wijzigingen doorvoert en kortere antwoorden schrijft dan normaal, kan heel goed aan het liegen zijn.

Eén kanttekening. Wetenschappers grijpen vaak naar de meest voor de hand liggende populatie in hun omgeving: studenten. Hoewel dat op werkende mensen lijkende proefdieren zijn, zou je misschien een andere uitslag krijgen bij onderzoek in bedrijven zelf.

Toch biedt onderzoek onder studenten soms een onverwacht extraatje. Zo doen best chique business-studenten een boekje open over hun opvattingen rond leugen en waarheid. Deze bedrijfsleiders van de toekomst hebben eerlijkheid in de top vijf van hun sterke punten staan. Toch geven velen grif toe al op school de zaak meer dan honderd keer te hebben geflest.

Wie zo gemakkelijk bedriegt, gaat daar op het werk mee door, denken zorgelijke wetenschappers. Dat moeten we ernstig noemen, met het oog op fraude en crisis. Van jokken komen brokken. En vertrouwen op het werk zorgt voor productievere werknemers, weten we.

Maar we jokken allemaal. Dat leugentje bij de koffieautomaat ‘wat zie je er goed uit’ is smeerolie voor het sociale werkverkeer.

Er is meer dat jij niet ziet. Zoals die ene salescollega altijd net iets beter opgepoetste cijfers heeft en de mailbox van het management vol zit met opgedofte feiten. Het gaat er in als zoete koek. Vraag je daarom niet af ‘lieg ik ook weleens op het werk’? De goede vraag is: lieg je wel genoeg?