De korte broek op het werk is taboe

Wat kun je eigenlijk aan naar je werk tijdens deze bloedhitte? Bij twijfel:geen korte broek of blote schouders. ‘Lillend vet is nooit lekker.’

Tekst: Vera Spaans
Bron: Het Parool

De ondergrens is duidelijk. Noem het de strandtest: als je iets perfect geschikt vindt voor een dagje Zandvoort, dan moet je nog twee keer nadenken of je het naar je werk aantrekt. Het is ongeveer de enige kledingregel die ze hebben bij mediabedrijf Viacom (MTV, Nickelodeon, Spike, Comedy Central). Geen teenslippers, ontbloot bovenlijf of Daisy Dukes – die ultrakorte spijkerbroekjes die ooit werden gedragen door Daisy Duke uit de jarentachtigserie The Dukes of Hazzard. 

,,Daar ligt de grens”, zegt Laïla Abid van Viacom. ,,Al is het bij ons eigenlijk geen onderwerp van gesprek. We hebben hier airconditioning, het is hier bijna te koud. Als je naar een klant gaat, kleed je je representatief. Maar we hebben er geen regels voor. Er werken hier veel creatieve mensen, die doen lekker aan wat ze willen. Korte broeken, blote schouders, allemaal prima.”

 

Korte rokken afgeraden

Buiten de creatieve sector is de korte broek op de werkvloer taboe. Net als blote schouders. Er zijn weinig bedrijven die het letterlijk verbieden, maar van werknemers wordt verwacht dat ze zelf aanvoelen dat dat niet kan. ABN Amro heeft formeel geen dresscode, maar mannen in korte broeken zie je er niet, stelt Jarco de Swart vast. “Het hoeft ook niet, het is hier koel. Vrouwen dragen rokjes, jurkjes.” Dus vrouwen mogen wel blote benen hebben, en mannen niet? Droogjes: “Dat is de pech die wij hebben.”

Accountancybedrijf EY (voorheen Ernst & Young) laat nieuwe werknemers in een magazine weten hoe het moet: mannen wordt aangeraden een pak te dragen; slippers, polo’s, sneakers, T-shirts en spijkerbroeken zijn not done, ook voor de vrouw, korte rokken worden afgeraden. Jaap Schuler van EY benadrukt dat iedereen zelf de afweging moet maken: een accountant die een afspraak heeft met een start-up kan iets anders uit de kast trekken dan eentje die spreekt op een aandeelhoudersvergadering.

 

Businessdresscode

Bedrijven moeten hun dresscodes vaker vastleggen, vindt Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau. “Nu zorgt het nog voor veel discussies. Soms vinden juist collega’s dat iets niet kan. En nu, in de zomer, zijn we van slag en hebben we geen idee wat we aanmoeten.”

Over de korte broek is ze onverbiddelijk. Die kan, in 90 procent van de bedrijven, niet. ,,De korte broek voor mannen is gewoon nog niet opgenomen in de businessdresscode.” Voorgeschreven roklengte: op, net over of net boven de knie. Als je zit moet nog twee derde van het bovenbeen bedekt zijn. ,,Te veel bloot wordt gezien als niet professioneel, te sexy. Geen inkijk, een klein mouwtje. Eigenlijk moet je ook altijd een panty aan.”

Dus dat we van vrouwen meer bloot accepteren dan van mannen is niet helemaal waar. ,,Een man in korte broek heeft daaronder blote, vaak hárige, benen. Dat vinden we op kantoor niet zakelijk. En wat doe je met de kousen? Je kunt er geen slippers of sandalen onder dragen.”

Modejournalist Fiona Hering vindt het maar onzin dat de korte broek niet mag. Hij kan best smaakvol zijn, betoogt ze, en ze verwijst naar een foto van een creatie van ontwerper Thom Browne: een prachtig mannenpak met een korte broek, hoge schoenen en kousen eronder. Het model in kwestie is basketballer LeBron James, ook geen alledaagse verschijning, dat zal zeker helpen. Maar dan nóg, zegt ze: ,,In het weekend dragen we allemaal een korte broek, onder onze bierbuiken. En dan kan het opeens wel?”

 

Birkenstocks

Heringt trekt de grens bij het onsmakelijke. Een overhemd met korte mouwen? Draagt haar man ook (‘maar die heeft wel een atletisch lichaam’). Birkenstocks kunnen prima, zeker onder een pak; wel even de teennagels knippen. ,,Kijk, vrouwen met kwabben onder de armen, die doen niet snel een mouwloos shirt aan. Lillend vet is nooit lekker. Niet dat het niet mág, maar je benadrukt toch niet je lelijke plekken?”

Het is nu eenmaal warm, dus er komt meer vlees tevoorschijn, zegt ze. ,,Van mij mag alles. Ik zeg alleen: wees een beetje kritisch op jezelf.”