De lonen gaan dit jaar omhoog, maar houd jij wel meer geld over?

 

In 2020 krijgen we netto meer salaris, gaat de energierekening omlaag en kunnen we goedkoop fietsen. Wie zich met de auto wil (blijven) verplaatsen moet wel steeds dieper in de buidel tasten. Ook wonen en verzekeren worden duurder.

 

Kinderen

De kinderbijslag wordt in 2020 niet verhoogd, wel krijgen meer mensen kinderbijslag. Ouders krijgen nu ook bijslag voor 16- en 17-jarigen die onbeperkt bijverdienen of studeren op mbo, hbo of universiteit. Gezinnen met een middeninkomen gaan er toch op vooruit.

De inkomenseisen voor het kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar naast de kinderbijslag, worden soepeler. Daarnaast wordt het bedrag per kind verhoogd. Ongeveer 320.000 gezinnen krijgen er gemiddeld bijna 1000 euro per jaar bij.

Levensonderhoud

Prijzen in de supermarkt zullen meedoen met de inflatie, verwacht Laurens Sloot, hoogleraar retail marketing. ,,Vorig jaar zijn de prijzen door de btw-verhoging met 3 procent gestegen. Dat effect valt komend jaar weg. Daarom denk ik dat de prijzen conform de inflatie met 1,5 tot 2 procent stijgen.’’

E-books en elektronisch geleverde kranten en tijdschriften worden wel goedkoper, want het btw-tarief gaat omlaag van 21 naar 9 procent. Roken daarentegen wordt steeds duurder. Een pakje met twintig sigaretten is op 1 januari 14 cent duurder geworden. Vanaf 1 april komt daar nog 1 euro bij. Shag is 35 cent duurder geworden. Daar komt per 1 april nog 2,50 euro bij.

Wonen

De huizenprijzen blijven in 2020 naar verwachting stijgen. De Rabobank gaat uit van een gemiddelde prijsstijging van 4,5 procent. Voor huiseigenaren wordt wonen duurder doordat de hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd. De rente kan tegen maximaal 46 procent worden afgetrokken; dat was 49 procent.

Dat geldt trouwens ook voor andere aftrekposten voor mensen met een inkomen hoger dan 68.507 euro. De premie van de inboedel- en woonverzekering stijgt dit jaar, verwacht Suzan Samson van Independer. ,,Die premies zijn afgelopen vier jaar met 25 procent omhoog gegaan. Ik verwacht dat deze trend nog even doorzet. De oorzaak is het veranderende klimaat. Het weer wordt steeds extremer. Dat leidt tot meer schade.’’

Vervoer

Werknemers kunnen een e-bike van de zaak krijgen. De bijtelling voor fietsen is 7 procent. Netto betalen werknemers dan een paar euro per maand voor een dure elektrische fiets. Werkgevers kunnen de aanschafwaarde van de fiets betalen uit de reiskostenvergoeding. Omdat de reiskostenvergoeding door deze regeling vervalt, is de leasefiets niet voor iedereen gunstig.

Vooral voor mensen die al een leaseauto van de zaak hebben, is het een goede regeling. Elektrisch rijden blijft voordelig. Kopers en eigenaren van elektrische auto’s betalen geen aanschafbelasting (bpm) en motorrijtuigenbelasting.

De bijtelling van zakelijke elektrische auto’s gaat dit jaar omhoog, van 4 procent naar 8 procent. In 2021 wordt dit 12 procent en in 2022 16 procent. De bijtelling voor elektrische auto’s blijft lager dan die voor benzine- of dieselauto’s.

Verzekering

,,De autoverzekering wordt ook komend jaar weer duurder’’, verwacht Samson. ,,Afgelopen twee jaar liep de premie op met ruim 20 procent. De reden daarvoor is dat autoverzekeringen op dit moment verliesgevend zijn. Er zijn elk jaar meer en duurdere schades. Dat komt omdat er steeds meer kostbare techniek in auto’s zit, dat is lastig en duur om te repareren. Ook wordt er vaker letselschade gedeclareerd. De mogelijkheden hiervoor zijn verruimd en mensen maken daar gebruik van.’’

Zorgverzekeringen

Zorg wordt weer duurder in 2020. De meeste zorgverzekeraars schroeven de premie op: volgens vergelijkingssite ZorgKiezer.nl met gemiddeld zo’n 30 euro per jaar. ,,Daarbij is de collectieve korting bij iedereen verlaagd’’, zegt oprichter Peter Ruys.

,,De maximale korting die je kunt krijgen is gehalveerd van 10 naar 5 procent. Dat scheelt bij veel mensen al snel zo’n 60 euro per jaar. Dan is het bijna altijd voordeliger om de collectieve verzekering op te zeggen en een zorgverzekering op maat te kiezen.’’ Zo’n 60 procent van de Nederlanders is op dit moment collectief verzekerd.

Energie

De energierekening gaat komend jaar gemiddeld omlaag met een bedrag van 60 tot 100 euro. Dat komt door een belastingvoordeel en dalende gasprijzen als gevolg van een handelsoorlog tussen Rusland en de VS.

Het eerste land probeert Europa te paaien met lage gasprijzen, terwijl het tweede land de gasproductie verhoogt, waardoor er veel aanbod is. Per 1 januari 2020 zijn de variabele tarieven bij de grote leveranciers als Vattenfall, Eneco en Essent gelijk gebleven. Volgens energievergelijker Gaslicht.com blijven de prijzen voorlopig laag.

Loonstrookje

Mensen met een baan houden dit jaar meer over. Werknemers met een modaal inkomen van 2816 euro bruto per maand gaan er maandelijks 45 euro netto op vooruit. Voor mensen met een minimumloon van 1654 euro bruto blijft er onder de streep 29 euro meer staan. Wie een inkomen van twee keer modaal verdient, 5632 euro, houdt maandelijks netto 57 euro per maand meer over.

Deze verhogingen komen door veranderingen in belastingtarieven en kortingen. Met ingang van dit jaar blijven er nog maar twee belastingschijven over. Tot een jaarinkomen van 68.507 euro betaal je 37,35 procent belasting, daarboven is het 49,5 procent. De algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting, gaat omhoog voor mensen die in de eerste schijf vallen.

Daarom houden ook mensen die leven van een uitkering en gepensioneerden met alleen AOW netto iets meer geld over.

 

Bron: Dvhn.nl

Foto: ANP/Koen van Weel