Deliveroo; laat alle bezorgers zzp’er worden

Alle nieuwe bezorgers van maaltijdbezorgdienst Deliveroo worden zzp’ers. Ook de bezorgers die nu nog in vaste dienst zijn, kunnen de overstap maken. Volgens Deliveroo biedt de nieuwe opzet meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers omdat ze ,,kunnen werken wanneer het hen uitkomt”. Daarnaast zouden bezorgers zo meer verdienen.

De afgelopen maanden hield Deliveroo een test met het zzp-model en het bedrijf zegt dat die test een succes was. Naar aanleiding van de proef verhoogt de bezorgdienst het tarief per bezorging van 4,75 euro naar 5 euro. Ook komt er een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor alle Deliveroo-bezorgers en gaat het bedrijf zijn bezorgers helpen met administratieve lasten.

Volgens manager continentaal Europa van Deliveroo, Philip Padberg, wil de bezorgdienst ,,aantrekkelijk werk bieden met zekerheid”. ,,Dat vereist flexibiliteit en vrijheid.”

Vakbond CNV is niet blij met de stap van Deliveroo. ,,Dit is weer precies zo’n voorbeeld van wat we niet moeten willen”, stelt voorzitter Maurice Limmen, die vindt dat de bezorgers de dupe zijn. ,,Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel.” Limmen roept een nieuw te vormen kabinet op ,,dit soort uitwassen van de platformeconomie op te sporen en de kop in te drukken”.