Deze ontdekkingsreiziger solliciteerde op geheel eigen wijze

Redactie Ambitie
7 december 2018

Ontdekkingsreiziger Bram Esser is auteur van de bundel De Sollicitant. In zijn nieuwe bundel verheft hij de sollicitant tot literair genre.

Ondanks dat Esser helemaal niet graag nieuw werk wilde, solliciteerde de zelfbenoemde ‘ontdekkingsreiziger van het alledaagse’ zich suf. Het UWV verplicht hem namelijk om eens per week te solliciteren. Esser zette deze opgelegde verplichting om in een tragikomische expeditie door het Nederlandse werklandschap.

Een nieuwe baan hield hij niet over aan zijn avontuur. Wel een boek. Zijn brieven heeft hij, samen met alle verkregen reacties en antwoorden, gebundeld in het boek ‘De Sollicitant’. Dagblad van het Noorden sprak met Esser.

Je solliciteerde onder meer als torenwachter, crime scene cleaner, pedo-buddy en genderconsultant. Allemaal bestaande vacatures?

„Ja. Al heb ik er natuurlijk mijn eigen draai aan gegeven. In mijn brieven reflecteer ik op de samenleving door te spelen met vorm en taal. Op een manier die humor, absurdisme en filosofie combineert.”
 

Zoals in je brief aan Johnson & Johnson. Je wilde er tamponontwerper worden stelde en passant de teloorgang van het mannentijdperk aan de kaak.

„Juist. De vacature deed me nadenken over de vraag hoe je de vrouwenbeweging opnieuw kunt vormgeven en menstruatie uit de taboesfeer kunt halen. Nou, als er één product is dat symbool staat voor de bevrijding van de vrouw, is het wel de tampon. Dus bedacht ik een nieuwe soort, boerderijdierentampons: die eruit komen in de vorm van een beestje.”
 

Steek je dan niet te veel de draak met een bedrijf?

„Nee. Ik gebruik overdrijving om iets aan de orde te stellen, om te prikkelen. Een goede sollicitatiebrief is een vorm van ongevraagd advies. Je schrijft eigenlijk hoe het verder moet met een bedrijf. In vacatures word zo veel geluld. Er wordt van alles van je gevraagd. Bedrijven zoeken altijd toppers die out of the box denken. Nou, ik kom met heel veel goede ideeën vind ik zelf. Maar de waarheid is: daar zit niemand op te wachten. Uiteindelijk moet je gewoon in de pas lopen.”
 

Zat er een baan tussen die je echt graag had willen hebben?

,,Uiteindelijk ben ik één keer uitgenodigd voor een gesprek, maar toen was ik met vakantie. Ik had alles wel een tijdje willen doen. Crime scene cleaner bijvoorbeeld. Het lijkt me een waardevolle ervaring om een keer een lijk op te ruimen.’’
 

Voorbeelden:

Functie: tamponontwerper

Beste Johnson & Johnson,

Persoonlijk ben ik zo’n man die bij het wassen van de lakens vertederd kan kijken naar de rode vlekken. ‘Ze had al voorspeld dat ze ongesteld zou worden’, mompel ik dan, ‘en nu is het zover.’ We zouden een nieuwe traditie kunnen ontwikkelen, waarbij we de bloedlakens buiten hangen om aan te geven dat de vrouw die daar woont menstrueert. Mensen kunnen dan een buiging maken als ze langslopen, of cadeautjes komen brengen.
 

Functie: crime scene cleaner

Geachte heer Heijmans,

U schrijft: ‘Geconfronteerd worden met een moord of iemand die komt te overlijden en weken later pas wordt gevonden in huis, is een van de ergste dingen die men kan meemaken.’ Dit lijkt me een typisch zinnetje bühne, iets dat gezegd moet worden om uw medemenselijkheid aan te tonen.
 

Functie: patiënt

Geachte dr. Lisette van der Meer,

Ik vind mezelf redelijk normaal, veel anderen om mij heen vind ik vreemd: de buurvouw die dwangmatig het mos tussen de tegels vandaan haalt, de overbuurman die elke week zijn auto schrobt, of de kassavrouw die uitgebreid over haar poedels vertelt, waar ze al vele prijzen mee gewonnen heeft.

Tags: 
Arbeidsmarkt

Meer nieuws

Daar zit je dan met je goeie gedrag. De werkdag is amper begonnen of de moed zakt je in de schoenen. Het eerste verwijt van je baas is...
De krapte op de arbeidsmarkt bereikt een nieuw record. Tegenover bijna elke werkloze staat nu een vacature. De werkloosheid is voor het...
Werkverslaving en bevlogenheid lijken op elkaar, maar zijn toch wezenlijk verschillend. Het eerste komt voort uit negatieve motivatie en...
Drukke dag op het werk? Misschien kunnen jij en je collega's dan eens samen een liedje zingen. Dat kan namelijk werkstress verminderen en...
Van de totaal 8,9 miljoen IT’ers die er in de Europese Unie zijn, is slechts anderhalf miljoen vrouw. Dat is 17 procent, een Europees...