Digitale freelancers in de knel, kwart verwacht nog het hele jaar minder werk

Ruim 60 procent van de digitale freelancers heeft door de coronacrisis minder werk. Dat blijkt uit onderzoek van online marktplaats voor freelancers Fiverr. Een kwart van de zelfstandige ondernemers verwacht niet dat het werk dit jaar nog aantrekt. 

Nederland telt ruim 1 miljoen digitale freelancers. Dat zijn freelancers die hun diensten online aanbieden en ook alles op afstand kunnen leveren. ,,Freelance taxichauffeurs vallen hier bijvoorbeeld niet onder, maar een webdesigner, tekstschrijver, grafisch ontwerper of PR-planner wel”, zegt Peggy de Lange, vice-president Internationale Expansie bij Fiverr. Volgens De Lange is deze groep erg kwetsbaar. Ze worden voornamelijk ‘extra’ ingehuurd als daar genoeg budget voor is. ,,Door de crisis zetten veel bedrijven ook budgetten en samenwerkingen met freelancers stop. Ze willen eerst kijken waar dit naar toe gaat.”

Terugloop

Het onderzoek van Fiverr onder 525 digitale freelancers laat zien dat in totaal ruim 60 procent van respondenten opdrachten kwijtraakte door de crisis. Voor ruim een derde viel een fors deel van het werk weg, 21 procent heeft iets minder opdrachten dan voorheen en 10 procent van de respondenten geeft aan helemaal geen opdrachten meer te hebben vanwege corona.

Een groot deel van de respondenten denkt niet dat het snel beter zal gaan. Bijna een derde (28 procent) verwacht het hele jaar te maken te hebben met een bescheiden terugloop in de inkomsten. Een kwart van de freelancers houdt het komende jaar rekening met aanzienlijk minder werk. Een kleine groep, 4 procent, verwacht tot volgend jaar helemaal geen klussen meer te krijgen.

Marketingbudgetten

Toch is er hoop, stelt De Lange. Veel opdrachtgevers zien dat werken op afstand goed gaat. De Lange verwacht dat daarom meer bedrijven besluiten om digitale freelancers in te huren waar ze dat eerst niet zouden doen, bijvoorbeeld voor het optimaliseren van hun website. ,,Door de verschuiving van offline naar online is er vanuit vooral kleine ondernemingen veel werk bijgekomen voor de digitale freelancers. Yoga-instructeurs bijvoorbeeld die hun lessen nu digitaal moesten geven en opeens een site nodig hadden met goede instructievideo’s, teksten en misschien ook wel een nieuw verdienmodel. Daar kunnen digitale freelancers bij helpen.”

De beschikbare budgetten zijn door de crisis wel kleiner geworden. ,,Maar veel kleine ondernemers kunnen het werk niet zelf, dus ze moeten er wel geld aan uit geven.”

 

Tarieven

Mede hierdoor hoeven freelancers ondanks de crisis geen lagere tarieven te rekenen. ,,Het zit niet zo in de Nederlandse cultuur om met kortingen te werken. Daarnaast hebben veel freelancers er toch wel vertrouwen in dat de markt weer gaat aantrekken.” Bijna alle freelancers houden vast aan hun oude tarieven, 87 procent van de respondenten geeft aan niet van tarief te zijn veranderd door de crisis. Een aantal freelancers (7 procent) zegt zelfs hogere prijzen te zijn gaan rekenen.

Bron: ad.nl